Genç milli badmintoncular ile amatör badmintoncuların bazı güç, kuvvet ve çeviklik özelliklerinin analizi
The analysis of some power, strength and agility characteristics of national and amateur badminton junior athletes.
  1. Tez No: 331476
  2. Yazar: AZİZ GÜÇLÜÖVER
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik güç, Badminton, Çeviklik, Hız, Kuvvet
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı; Genç Milli Badmintoncular ile Amatör Badmintoncuların Bazı Güç, Kuvvet ve Çeviklik özelliklerinin analizidir.Çalışmanın deneklerini, 2010-2011 yılında Ankara Büyük Şehir Belediyesi ve Bursa Osmangazi Spor Kulübüne bağlı Genç Milli erkek (n=16, yaş: 16.8±1.5) ve bayan (n=14, yaş: 16.9±1.6) badmintoncular ile Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Amatör erkek (n=15, yaş:16.3±0.8) ve bayan (n=15,yaş:16.1±0.6) badmintoncular oluşturmaktadır. Sporculara fiziksel sportif performans testlerinden; Dört farklı çeviklik testi, 30 m sürat testi, Otur-Eriş esneklik testi, el kavrama, sırt- bacak kuvveti testi, reaksiyon zamanı testleri (online reaksiyon test ve çoklu görsel işitsel reaksiyon test) ve wingate anaerobik güç testleri uygulanmıştır. Deneklerin vücut kompozisyonlarının belirlenmesi için bioelektrical impedance analiz (BIA) yöntemi kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır. Bağımsız gruplar arası karşılaştırmalarda `indepented t- test' uygulanmıştır. Parametreler arası ilişki düzeyinin belirlenmesinde Pearson Korelasyon analizi, ayrıca farklı markalarla yapılan pençe kuvveti testlerinin karşılaştırmasında (One-Way ANOWA) istatistik yöntemi uygulanmıştır. Korelasyon katsayısı 0.65'in üzerindekiler yüksek, 0.50 civarındakiler orta ve 0.35 aşağısı düşük ilişki olarak değerlendirilmiştir. İstatiksel anlamlılık güven aralığı için p< 0.05 ve p< 0.01 oranları kullanıldı.Bulgular: Yapılan istatistikî analizlerde elit düzey erkek badmintoncuların amatör badmintonculara göre boy (175.2±7.2-168.0±7.2 cm) değişkenlerinde (p0.05). Sporcuların anaerobik güç değerlerine ait bulgularda elit erkeklerde ortalama; 11.6±1.5 w/kg amatörlerde ise; 11.2±2.3 w/kg olarak tespit edilmiş ve aralarında anlamlı fark saptanmamıştır. Yine aynı şekilde elit bayanlarda anaerobik güç değerleri ortalaması; 8.5±2.0 w/kg amatörlerde ise; 8.0±2.2 w/kg olarak bulunmuş ve yapılan karşılaştırmada aralarında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05).Sonuç olarak, yaş ortalaması 16.8±1.5 olan elit erkek badminton sporcularını yaş ortalaması 16.3±0.8 olan amatör badmintonculardan üstün kılan özellikler boy, el kavrama kuvveti, daha düşük vücut yağ % seviyesi, daha yüksek reaksiyon hızı ve çeviklik becerisi gibi fiziksel fizyolojik özelliklerde sportif performans başarısı açısından elit badmintoncuların daha iyi oldukları belirlenmiştir. Aynı zamanda yaş ortalaması 16.9±1.6 elit bayan sporcuları yaş ortalaması 16.1±0.6 olan amatör bayan sporculardan ayıran özellikler ise vücut yağ % düzeyi dışında erkek sporcularda olduğu gibi boy, el kavrama kuvveti, daha yüksek reaksiyon hızı ve çeviklik becerisi gibi fiziksel fizyolojik özellikler olduğu söylenebilir. Anaerobik güç ve kapasite özelliğinin ise elit sporcular ile amatör sporcular arasında benzer düzeylerde olduğu görülmektedir.Elit badmintoncuları amatör badmintonculardan ayıran parametrelerdeki farklılığın oluşmasında ise etken unsur olarak spora başlama yaşı ve yapılan antrenman sıklığının sporcuların fiziksel ve fizyolojik gelişiminde ve beceri gelişiminde olumlu yönde etkili olduğu düşünülmektedir.Elde edilen çalışma bulgularına paralel olarak yapılan antrenmanlarda badmintona özgü dripling ve çeviklik çalışmaları yanı sıra güç ve kuvvetini geliştirmeye yönelik antrenman programlarının hazırlanması ve uygulanması sporcuları elit seviyeye taşımada etkili olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is The Analysis Of Some Power, Strength and Agility Characteristics of National And Amateur Badminton Junior Athletes.Subjects of the study licensed Junior national male (n=16, age:16.8±1.5) and female (n=14, age:16.9±1.6) badminton athletes from Metropolitan Municipality in Ankara and Osmangazi, Bursa in the years of 2010-2011 and athletes doing badminton male (n=15, age: 16.3±0.8 ) and female (n=15, age:16.1±0.6) at Amateur level in Kırıkkale Fine Art and Sports High School; are totally 60 badminton athletes. Athletes were applied four different agility tests from physical performance tests; 30 m sprint test, flexibility test (sit-reach ), hand grip, back-leg strength test, reaction time tests (online reaction test and multiple audio-visual reaction test) and Wingate anaerobic power tests. Bioelectirical impedance analysis (BIA) method was used for the determination of body composition of subjects. SPSS 17.0 software package program was used for statistical analysis. `Independent t-test? was applied in comparisons between independent groups. Pearson correlation was used to determine level of relationship between parameters and also One-Way ANOWA statistical method was applied in comparison of the claw strength tests done with different instruments. The correlation coefficient over 0,65 was evaluated as high, about 0,50 as medium and below 0,35 as low relationship. Statistical significance was considered as p0,05).