Noninvaziv mekanik ventilasyonun etkinliği
The efficacy of noninvasive mechanical ventilation
  1. Tez No: 331499
  2. Yazar: HANDAN BAŞEL KARAÇÖP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA UMUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: NIMV, Solunum yetmezliği, Mortalite, NIMV, Respiratory failure, Mortality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
AmaçSolunum yetmezliği tedavisinin en önemli kısmını invaziv yada noninvaziv mekanik ventilasyon tedavisi oluşturur. NIMV solunum yetmezliğinde olan hastalarda entübasyon oranlarında ve mortalitede önemli şekilde azalma sağlayabilmektedir. Ancak NIMV tedavisinin başarısını bir çok faktör etkilemektedir.Çalışmamızda solunum yetmezliği olan hastalarda non-invaziv mekanik ventilasyon uygulanmasının olumlu etkileri, komplikasyonları ve hastalarda tedavi başarı oranlarının saptanması amaçlandı.MetodBu çalışmada, 2005-2010 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yatan ve 24 saatten fazla NIMV uygulanan 184 hastanın dosya verileri retrospektif olarak incelenerek demografik özellikleri, tedaviye uyumları, akciğer fonksiyonları, komorbid hastalıkları, tedavi başarı oranları, NIMV komplikasyonları değerlendirildi. Hastaların NIMV uygulanması öncesi, tedavinin 1. saat, tedavinin 2. saat, tedavinin 4. saat ve taburculuk arter kan gazı değerleri, kan biyokimya incelemeleri, solunum fonksiyon testi (SFT) ve ekokardiyografik (EKO) bulguları karşılaştırıldı. Tüm hastaların noninvaziv mekanik ventilasyon tedavisi öncesi ve sonrasında değerlendirilmesinde, SPSS for Windows (14.0) istatistik paket programı ile Student t-testi ve çoklu değişkenli regresyon analizi testi kullanıldı.Bulgular184 hastanın 20'si (%10,86) hipoksemik , 164'ü (%88,17) hiperkapnik SY idi. NİMV uygulanan tüm hastalarda mortalite %10.3'dü. Ölen hastaların 15'i hiperkarbik SY'de (%78,94), 4'ü hipoksik SY'de (%21,05) idi. Medikal tedavi ile birlikte, uygulanan noninvaziv mekanik ventilasyon ortalama basınçları, IPAP:12,42±2,74 cm H2O ve EPAP:5,90±1,45 cm H2O idi. Noninvaziv mekanik ventilasyon kullanım süresi hipoksik solunum yetmezliği bulunan hastalar için 9,78±10,28 gün, hiperkarbik solunum yetmezliği bulunan hastaları 16,12±13,66 gün olarak saptandı. Hipoksik solunum yetmezliği bulunan hastaların, NIMV kullanım süresi hiperkarbik solunum yetmezliği bulunan hastalara göre istatistiksel anlamlı olarak kısaydı. Noninvaziv mekanik ventilasyon tedavisinin birinci saati sonunda arter kan gazı değerlerinden bikarbonat haricinde tüm parametrelerde, noninvaziv mekanik ventilasyon tedavisi sonunda ise arter kan gazı parametrelerinin tümünde istatistiksel olarak anlamlı düzelme saptandı (p0,05). Ancak hiperkarbik solunum yetmezliği bulunan olgularımızın pulmoner arter basıncı 46,54± 31,90 mmHg , hipoksik solunum yetmezliği hastaların 31,67± 44,12 mmHg olup normal değerlere göre yüksek saptanmıştır. Ex olan hastaların pulmoner arter basıncı ortalaması 53,14± 32,82 mmHg, ve IMV'a geçilen hastaların pulmoner arter basıncı ortalaması 46,56±48,02 mmHg olup diğer tüm hastalara göre daha yüksektir.Hastalarımızda oro-nazal maskeye bağlı yan etki profili incelendiğinde burun sırtında ülserasyon %0,5, aspirasyon %0,5, iletişim problemi %0,5, pnömotoraks %0,5 oranında saptandı. %4,3 (n:8) hasta ağız veya maskeden kaçak ile maskeye bağlı rahatsızlık hissi tarifledi. Hastaların yüz şekline uygun maskeler seçilmesinin hastalarımızda sözü edilen yan etkilerin sıklığını azalttığını düşünüyoruz.SonuçNIMV akut hipoksik ve hiperkarbik solunum yetmezliğinde entübasyon komplikasyonlarını engelleyen gaz değişimini düzelterek dispneyi azaltan iyi tolere edilen etkili bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
THE EFFICACY OF NONINVASIVE MECHANICAL VENTILATIONObjectiveThe most important part of the respiratory failure treatment is invasive or noninvasive mechanical ventilation. NIMV treatment improves survival and reduces the rates of intubation in the patients who had respiratory failure. Unfortunately the success of NIMV is associated with multiple factors.The aim of our study is primarily to evaluate the effectiveness, complications and to analyse the success of noninvasive mechanical ventilation in the patients who had respiratory failure.MethodsIn this study we retrospectively evaluated the patients who used NIMV more than 24 hours for respiratory failure in the pulmonology department of Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty from the years 2005 to 2010. We examined the hospital medical records of 184 patients for demographic characteristics, compliance with treatment, pulmonary function test results, comorbid diseases, the success rates and the complications of noninvasive ventilation. Arterial blood gas results (at baseline, 1st hour, 2th hour, 4th hour and at discharge), blood markers, pulmonary function test results and the echocardiographic measurements compared between the groups who had respiratory failure. The comparison for data statistics of the patients before and after NIMV treatment paired sample t test and multivariate regression analysis with SPSS package program (14.0) for windows were applied.ResultsWe evaluated 184 patients. 20 (10,86%) patients had hypoxic and 164 (88,17%) patients had hypercapnic respiratory failure. Mortality rate was 10,3% in all patients. For death, 15 (78,94%) patients had hypercapnic, 4 (21,05%) patients had hypoxic respiratory failure. In addition to medical therapy, noninvasive mechanical ventilation was started. The average initial pressures of IPAP was 12,42±2,74 cm H20 and EPAP was 5,90±1,45 cm H20 for all patients. The mean duration of noninvasive mechanical ventilation was 16,12±13,66 days for the hypercapnic respiratory failure, 9,78±10,28 days for hypoxic respiratory failure. Total duration of NIMV use was longer for the hypercapnic from the hypoxic respiratory failure patients. All parameters of arterial blood gases except bicarbonate in the 1st hour of treatment and all parameters at the end of the noninvasive mechanical ventilation treatment were improved significantly (p0,05).The pulmonary arterial pressure was 53,14±32,82 mmHg for death and 46,56± 48,02 mmHg for the intubated patients. The death, and the intubated patients had higher pulmonary arterial pressures from the other patients (43,88±33,41 mmHg).The complications of NIMV was ulcer on the nasal bridge (0,5%), aspiration (0,5%), conversation problems (0,5%), pneumothorax (0,05%). 4,3% of the patients had air leakage problems and felt uncomfortable. We thought that selecting the right style of mask can reduce the frequency of side effects.ConclusionThe use of NIMV in hypercapnic/hypoxic respiratory failure is an affective treatment that decreases complications of intubation, also decreases dyspnea by improving arterial blood gases and it?s well tolerated.