Bakteriyel vaginosis'li ve sağlıklı kadınların genital ve rektal sürüntü örneklerinden izole edilen laktobasillerin (duderlein basilleri) tanımlanması ve genotipik özelliklerinin araştırılması
Bacterial vaginosis'li and lactobacilli isolated from healthy women, genital and rectal swab samples (duderlein bacilli) and genotypic identification of studying the properties of
- Tez No: 331501
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bakterial vajinozis, Laktobasil, RAPD-PCR, Bacteriel vaginosis, Lactobacilli, RAPD-PCR
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Bakteriyel vaginosis'li ve sağlıklı kadınların genital ve rektal sürüntü örneklerinden izole edilen laktobasillerin (duderlein basilleri) tanımlanması ve genotipik özelliklerinin araştırılması Bakteriyel vajinosis (BV) tüm dünyada puberte dönemindeki kadınlarda en sık görülen alt genital sistem yakınmasıdır. Vajendeki ekosistemin bozulması sonucu koruyucu laktobasillerin azalması ve anaerob bakteri sayısının aşırı derecede artması sonucu ortaya çıkar. Yaş, hormonal yapı, sık cinsel ilişki, artmış partner sayısı, vajinal duş ve pH artışı gibi sebepler sonucu ortaya çıkar. Etyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Ancak BV?in karekteristik özelliği laktobasillerin azalmasıdır. Bu sebeple BV tedavisinde antibiyotiklere alternatif veya katkı olarak laktobasillerin oral veya vajen içi yolla kullanımı önerilmektedir. Dayanak olarak da kadınlarda vajende florayı oluşturan laktobasillerin komşuluk ilişkisi ile kolondan gelen laktobasiller oldukları ileri sürülmektedir. Bu çalışmada sağlıklı asemptomatik 40 kadından alınan vajinal ve rektal sürüntü örnekleri laktobasil insidansı ve türlerinin dağılımını tespit için sellektif kültür yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca laktobasillerin tanı ve tiplendirilmesinde fenotipik yöntemlerin yanı sıra ilk defa RAPD-PCR yöntemi denenmiştir. Çalışmaya dahil edilen kadınların vajen sürüntü örneklerinin pH ölçümü, KOH testi, gram yayma preparatlarının Ison&Hay kriterlerine göre değerlendirilmesi sonucu 5 (%15)?inin asemptomatik BV bulgularına sahip oldukları görülmüştür. Kadınların vajen ve rektum sürüntü örneklerinden 132 farklı bakteri kolonisi laktobasil şüpheli bulunmuş, kristal yöntemi ile bunlardan 111?inin 11 farklı türe ait laktobasil olduğu, RAPD-PCR ile yapılan tiplendirmede ise sadece 101?inin 9 farklı tür laktobasil olduğu tespit edilmiştir. RAPD-PCR sonucları baz alındığında 28 (%70) kadında vajen, 31 (%77.5) kadında da rektal sürüntü örneklerinde en az bir laktobasil türünün kolonize olduğu, vajen de en sık kolonize olan türün 9 izolat ile L. gasseri olduğu, bu türün rektumdan 2. sıklıkta izole edilen tür olup kadınların 6? sında hem vajen hem de rektum örneklerinde kolonize olduğu görülmüştür. Ayrıca vajen florasında laktobasil bulunan 28 kadının 21 (%75)?inde izole edilen laktobasil türlerinden en az birisinin rektumda kolonize olduğu görülmüştür. Sonuç olarak bölgemiz kadınlarında vajen ve rektumunda kolonize olan laktobasil türleri arasında yüksek oranda benzerlik olduğu görülmüş, olup vajene kolonize olan laktobasillerin rektum kökenli oldukları tezi desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bacterial vaginosis'li and lactobacilli isolated from healthy women, genital and rectal swab samples (duderlein bacilli) and genotypic identification of studying the properties of Bacterial vajinosis (BV) is the most common in women during puberty all over the world with complains of lower genital tract. They arise from the increase of anaerobic bacteria, Ecosystem degradation and decrease the protective lactobacilli in the vagina. They arise from causes such as pH increases Age, hormonal structure, frequent sexual intercourse, increased number of partners and vaginal douching. Its etiology is unknown. However, the reduction in lactobacilli is BV's characteristic feature. For this reason, in the treatment of BV, oral or vaginal lactobacilli additives are suggested in the way of alternative to antibiotic. Likewise, it is proposed that the Lactobacilli that forms flora inside the vagina are coming from rectum with neighborly relations. In this study, 40 healthy asymptomatic women, vaginal and rectal swab samples were taken to determine the distribution of species of lactobacilli and the incidence was evaluated using selective culture methods. Also to characterize lactobacilli, RAPD-PCR method has been tested for the first time as well as phenotypic diagnosis methods. PH measurement of vaginal swabs, KOH test, Gram smear preparations of women based on the evaluation criteria of Ison & Hay that included in the study were seen to have the findings of asymptomatic BV. Vaginal and rectal swab samples from women in 132 different bacterial colonies were suspected of lactobacilli. By crystal method, It is found that, 11 of that 111 species were belonged to different Lactobacilli species and according to results of characterization by RAPD-PCR method there were colonization with at least one species of Lactobacilli species in vagina of 28 (%70) women and in rectum of 31 (%77.5) women. In addition, the mostly colonized species were L. gasseri with 9 isolates and also this species were the second mostly isolated species from rectum. This species were also colonized in both vagina and rectum of 6 of women..Furthermore, 21 (75%) patients with rectal lactobacilli colonization of 28 were including at least one type of similar lactobacilli. As a result for the women in our region, Lactobacillus species colonizing the vagina and rectum are shown to be similar to a high rate and supported the thesis that lactobacilli colonize the rectum are vagina originated.