Üniversite kategorisi yüzücülerde hazırlık sezonu interval ve kombine antrenmanların vital kapasite, vücut ısısı, kalp atım sayısı ve yüzme performansı üzerine etkilerinin araştırılması
Investigating interval and combine trainings' effects on vital capacity, body temperature, heart rate and swimming performance in preparation season at University category swimmers
  1. Tez No: 331516
  2. Yazar: MAHMUT ALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzme, İnterval, Kombine, Fizyoloji, Performans, Swimming, Interval, Combine, Physiology, Performance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite kategorisi yüzücülerde hazırlık sezonu interval ve kombine antrenmanların vital kapasite, vücut ısısı, kalp atım sayısı ve yüzme performansı üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Araştırmaya Süleyman Demirel Üniversitesi yüzme takımında yer alan 16 yüzücü(10 erkek, 6 bayan) gönüllü olarak katılmıştır. Sporcuların yaşları ortalaması 22.06±1.87 yıl, boyları ortalaması 173.62±9.64 cm. ve vücut ağırlıkları ön test 71.64±15.17 kg.; son test 72.01±14.9 kg. olarak tespit edildi. İnterval ve kombine yüklenmeler içeren yüzme antrenmanları 12 hafta, haftada 5 gün ve günde 120 dk. olarak yapıldı. Sporculara hazırlık sezonu öncesi ve sonrası vital kapasite, vücut ısısı, kalp atım sayısı ve yüzme performans testleri uygulandı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde SPSS programında ?Paired t testi? kullanıldı. Hazırlık sezonu öncesi ve sonrası test değerlerinin karşılaştırılmasında vital kapasite, kalp atım sayısı ve yüzme performans değerlerinde önemli derecede fark bulunurken (p0.05). Sonuç olarak, hazırlık sezonunda uygulanan interval ve kombine yüzme antrenmanlarının sporcuların performans değerlerini olumlu yönde etkilediği bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate interval and combine trainings? effects on vital capacity, body temperature, heart rate and swimming performance in preparation season at university category swimmers. To the study, 16 swimmers (10 male, 6 female) were joined voluntarily who are all at Süleyman Demirel University swimming team, Athletes? mean of ages was identified 22.06±1.87 year, mean of lenghts was 173.62±9.64 cm. and mean of body weight pre-test 71.64±15.17 kg.; final test 72.01±14.9 kg.. Swimming trainings contained interval and combine loadings were made as 12 weeks, 5 days a week and 120 minutes a day. Vital capacity, body temperature, heart rate and swimming performance tests were applied to the athletes before and after preparation season. Analyzing handled datas statistically, ?Paired t Test? was used at SPSS programme. Comparing values of before and after preparation season, there were statistically found to be different in vital capacity, heart rate and swimming performance test values (p0.05). As a conclusion, this was found that interval and combine trainings applied in preparation season effects athletes? performance positively.