Kanser ağrısı olan hastaların ve bakım verenlerin ağrıya ilişkin görüşleri ve bakım yüklerinin belirlenmesi
Determination of caregiving burden and opinions about pain of caregivers and patients with cancer pain
- Tez No: 331523
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEDET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Bakım verme, Kanser ağrısı, Pain, Caregiving, Cancer Pain
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, kanser ağrısı olan hastalar ve bakım verenlerin ağrıya ilişkin görüşlerini ve bakım verenlerin bakım yüklerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi onkoloji klinikleri, ayaktan kemoterapi ünitesi, ağrı polikliniği ve diğer kliniklerde Kasım 2012 -Haziran 2012 tarihleri arasında tedavi gören 120 kanser hastası ve bakım verenleri oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Sosyodemografik Soru Formu, Ağrı İnançları Ölçeği, Kısa Ağrı Envanteri ve Bakım verme yükü Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın uygulanması için etik kurul izni dâhil gerekli izinlerin tümü alınmıştır. Araştırmanın sonucunda hastaların Ağrı İnançları Ölçeği Organik İnançlar puanlarının; eğitim düzeyi, çalışma, hastalık evresi, Ağrı İnançları Ölçeği Psikolojik İnançlar puanlarının; cinsiyet ve eğitim düzeyine göre, Kısa Ağrı Envanteri Ağrı Şiddeti puanlarının; yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, hastalık evresi, Günlük Yaşam Aktiviteleri Engellenme puanlarının; yaş, çalışma, Ağrıdan Kurtulma puanlarının; yaş ve hastalık süresine göre değiştiği bulunmuştur. Bakım verenlerin bakım verme yükü skorunun hastanın yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyi, çalışma durumu ve bakım süresine göre anlamlı derece değiştiği saptanmış, elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to evaluate caregiving burden of caregivers and opinions about pain of patients with cancer pain and caregivers. Study sample was composed of 120 cancer patients who were treated in oncology clinic, outpatient chemotherapy unit, pain policlinic and the other clinics in Suleyman Demirel University Research and Training Hospital between November 2012 and June 2012, and their caregivers. Sociodemographic Questionnaire Form, Pain Beliefs Scale, Short Pain Inventory and Caregiving Burden Scale were used as data collection tools in the study. As a result of this study, the Organic beliefs scores of patients in Pain Beliefs Scale were found to be changed by education level, employment status and disease stage; Psychological Beliefs scores in Pain Beliefs Scale by sex and education level; Pain severity scores in Short Pain Inventory by age, sex, education level and the disease stage; Daily Life Activity İnterference scores by age and employment and Pain Relief scores by age and the duration of the disease. In addition, the Caregiving Burden scores of caregivers were detected to be significantly altered in terms of age, sex, education level and employment status of the patients and caregiving duration; and some suggestions were made in the direction of the obtained results.