Futbolcularda rutin olarak yapılan kombine performans analizine bağlı maç performans düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigate the level of performance in a match in a routinely-done performance analysis at the soccer players
  1. Tez No: 331524
  2. Yazar: BÜLENT TURNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kombine analiz, futbol, Performan
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı Futbolcularda rutin olarak yapılan kombine performans analizine bağlı maç performans düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Araştırmaya Türkiye Futbol Federasyonu Süper Toto 3. Lig ekiplerinden Tekirova Belediye spor da oynayan 18 profesyonel sporcu katılmıştır. Araştırmaya gönüllü olarak katılan profesyonel futbolcuların ortalama yaşları 24,28±2,63 yıl, boyları 180±6,48 cm., vücut ağırlıkları 77,78±7,31 kg., olarak bulunmuştur. Araştırmada futbolcuların lange formülü kullanılarak vücut yağ yüzdeleri, sağ ve sol kavrama kuvveti, sırt kuvveti, bacak kuvveti, tek sağ serbest dikey sıçrama, tek sol serbest dikey sıçrama, çift ayak serbest dikey sıçrama, 30 m sürat testi, 8 ayrı noktadan deri altı yağ ölçümleri, esneklik testleri, dinlenik nabızları, sistolik ve diastolik kan basınçları, lewis formülü kullanılarak anaerobik güç değerleri, alınmıştır. Ayrıca 20. Hafta Tekirova Belediyespor - Sandıklı spor, 26. Hafta Tekirova Belediye spor - Bergama spor, 33. Hafta Tekirova Belediye spor-Üsküdar Anadolu spor maçlarının çetele yöntemiyle analizleri yapılmıştır. İstatistiksel işlemlerde testler arası değerlerin karşılaştırılmasında Spss 13 Anova testi, maç analizlerinin kombine performans analizleriyle ilişkilerinin araştırılmasında Spss 13 pearson tek yönlü korelasyon testi uygulanmıştır. Araştırmamda profesyonel futbolcuların deri altı yağ ölçümleri, vücut yağ yüzdeleri, biyomotorik test değerleri, fizyolojik test değerleri, anaerobik güç değerlerinin testler arası karşılaştırılmasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05).Kombine performans analiz değerlerinin maç performans düzeyi ile ilişkilendirilmesinde tüm testlerde pozitif yönlü doğrusal bir ilişki olduğu bulunmuştur (0,20-0,80) . Elde edilen veriler ışığında futbolcuların müsabakalarda ortaya koymuş oldukları performans ile antrenman performansları arasında doğrusal bir korelasyonun var olduğu bulunmuştur. Bu durum sporcuların maç performanslarının diğer faktörler göz ardı edildiğinde (psiko-mental, çevresel, ekonomik, hedeflilik ya da hedefsizlik vs.) sayısal olarak, maçlardan bir gün önce tahmin edileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
18 professional soccer players, from Tekirova Belediyespor of Turkish Football Federation?s Super Toto 3. League, took part in this study.Means ages of the voluntary Professional players in the Project are 24,28±2,63 year, mean height 180±6,48 cm., mean weight 77,78±7,31.In the study through the Lange formula body fat percentage, left and right grasping power, back power, leg power, single right foot vertical jump, single left foot vertical jump, vertical jump, 30 meters speed, systolic blood pressure and diastolic blood pressure, through lewis formula anaerobic power values, resting heart rate, flexibility, thickness measurements from eight sites were measured.Moreover,by means of tally method, three games,20.week Tekirova Belediyespor-Sandıklıspor,26.week Tekirova Belediyespor-Bergamaspor,33.week Tekirova Belediyespor-Anadolu Üsküdarspor , were analysed. In the statistical processes, in the comparison of the values between the tests Spss 13 Anova and in the relationship between game analyses and combine performance analyses Spss 13 one-sided correlation tests were used. In my study no significant difference was founded between the comparisons of tests in the measurements of thickness, body fat percentages, biometrik test values, physiological tests values and anaerobic power values (p>0,05).Positive linear relationship was founded in all tests between combine performance analyses and match performance levels.(0,20-0,80) In the light of the data gathered, it was founded that there is a linear correlation between the performances the soccer players showed in the game and the performance in the training sessions.This indicate that match the performances of the soccer players can be predicted one day before the match when the other factors such as psycho-mental, environmental,economical,aimfulness or aimlessness are ignored. Keyword: Combine analys,Football, Performance