12-14 yaş grubu futbolculara uygulanan antrenman programlarının fizyolojik ve biyomotorik özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması
İnvestigating training programmes effects apphed 12-14 age football players on physiologic and biomotoric feature
- Tez No: 331525
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KUMARTAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Physicological, Biomotoric, Children, Football
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı; 8 haftalık antrenman programının 12-14 yaş grubu erkek çocukların fizyolojik ve biyomotorik özellikleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Araştırmaya, Antalya 75. yıl ilköğretim okulunda eğitim gören 12-14 yaşla- rındaki deney grubu 22 öğrenci, kontrol grubu 22 öğrenci, toplam 44 erkek öğrenci gönüllü olarak çalışmaya katılmıştır. Deney gurubunun yaş ortalamaları 13,01±0,81 yıl, boyları 153±0,1 cm., vücut ağırlıkları 42,2±5,6 kg. kontrol gurubu yaş ortalamaları 12,48±0,81 yıl boyları 152,4±2,1 cm. vücut ağırlıkları 44,1±2,3 kg. dı. Yapılan bu çalışmada öğrencilere toplam 8 hafta süre ile haftada 3 gün (her birim antrenman 60 dk.) olmak üzere, eğitsel oyun formunda fiziksel kapasiteleri ve gelişim özelliklerini de göz önüne alarak egzersiz programı uygulanmıştır. Çocukların fizyolojik ve biyomotorik kapasitelerini değerlendirmek için boy uzunluğu, vücut ağırlığı, el kavrama kuvveti, bacak kuvveti, sırt kuvveti, 20 metre sürat, dikey sıçrama, MaxVO2, FVC, FEV1, vücut yağ yüzdesi, istirahat kalp atım sayısı, esneklik testleri uygulandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to observe the effects of a 8 week training program on physiological and biometric parameters of 12-14 year old males. 22 students for experiment group, 22 students for control group, totally 44 primary school students of Antalya 75. Yıl primary school who are between 12-14 years old have taken part willingly in this study. The experiment group consists of an average of 13,01±0.81 years, 153±0.1 height cm. and 42.2±5.6 weight kg, the control group consists of an average of 12,48±0,81 years, 152,4±2,1 height cm. and 44,1±2,3 weight kg. In this study, a training programme has been applied to the students 3 times (60 minutes for every training) per week during 8 weeks, consedering their physical capacities and development phases in the form of educational game. Height, weight, grip strength, leg power, back-strength, 20 meter speed, vertical jump test, MaxVO2, FVC, FEV1, body fat percentage, resting heart rate, flexibility tests have been applied to the students in order to evaluate their physicological and biomotoric capacities. When compared the pre-test and the post-test, no valid statistical difference between the results of weight has been defined but between the results of height, grip strength, leg-power, back strength, 20 meter speed, body fat percentage, vertical jump test, MaxVO2, FVC and FEV1, resting heart rate , flexibility values at the and of the study. Based on the data which has been obtained as result of the study, it can be concluded that a training program has positives effects on physiological and biomotoric parameters of 12-14 year old children.