Orta yaş kadınlarda 8 hafta uygulanan pilates egzersizlerinin antropometrik özelliklerine ve beden algısına etkilerinin araştırılması
Investigation of the effect of plates exercises applied 8 weeks on antropometric features and body feeling at middle age woman
- Tez No: 331526
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KUMARTAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Pilates, vücut kompozisyonu, beden algısı, Plates, body composition, body perception
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı orta yaş grubu kadınlara uygulanan 8 haftalık pilates egzersizlerinin vücut kompozisyonu ve beden algısına etkisini belirlemekti. Çalışmaya Isparta Barida Hotels Fitness Salonu üyeleri yaş ortalaması 42.00±6.66 yıl olan toplam 20 sedanter kadın katılmıştır. Katılımcılara sekiz hafta boyunca ve haftada üç gün pazartesi, çarşamba ve cuma günleri, günde, bir saat pilates çalışmaları uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulguların analizini, veri analiz yöntemi olan tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılmıştır ve Wilcoxon testi kullanılmıştır. Araştırmanın başında ve sonunda vücut kompozisyonundaki ve beden algısındaki değişiklikleri belirlemek için bazı ölçümler alınmıştır. 8 haftalık pilates çalışmalarının sonunda katılımcıların vücut ağırlıkları ve vücut yağ oranlarında önemli düzeyde azalmaların meydana geldiği bulunmuştur (p0.05). Ayrıca araştırmanın sonunda katılımcıların beden algılarında önemli bir değişiklik olmadığı bulunmuştur (p>0.05). Sonuç olarak 8 haftalık pilates egzersizlerinin, orta yaş kadınlarda vücut kompozisyonunu olumlu etkilediği, antropometrik genişlik ölçümlerinin bazılarında önemli değişmelere neden olduğu ve beden algısı düzeyini etkilemediği ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlara göre orta yaş kadınlarda pilates egzersizlerinin vücut kompozisyonuna fayda sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of 8-weeks plates exercise applied to middle age female on body composition and body perception. The mean age of the study members Isparta Barida Hotels Fitness Center 20 (twenty) sedentary female having 42.00±6.66 age mean were participated to study. 3 days monday, wednesday and friday plates workouts in a week were applied to participants during 8 weeks. Wilcoxon test and descriptive statistics in were used in analyze of data obtained. In begining and end of study, some measurement were taken to determine changes in body composition and bod perception. End of plates workouts, it was found that significant changes were occured in body weight and body fat ratio of participants (p0.05). Also, it was found that there was no statistically significant change at body perception of participants. As a result, it was occured that 8-weeks plates exercises effects body composition, contribute to some decrease in anthropometric wideness measurements and didn?t effect body perception level. It may be said that plates exercises in middle age female may be useful to body composition.