10-14 yaş grubundaki kadın voleybolcularda ağırlık yelekli ve yeleksiz pliometrik antrenmanların dikey sıçrama performansına etkisi
The effect of training with weight vest and vestless on vertical jump performance at 10-14 age volleyballer woman
- Tez No: 331527
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KUMARTAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ağırlık yeleği, pliometrik antrenman, kuvvet, sürat, Weigth vest, plyometric workout, force, speed
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmanın amacı ağırlık yeleği kullanarak yapılan pliometrik antrenmanın dikey sıçrama performansına etkisini belirlemekti. Araştırmaya düzenli olarak voleybol oynayan 12 yaş grubu toplam 24 kız voleybolcu katılmıştır. Ağırlık yelekli grup (n:12) ağırlık yeleksiz grup ise (n:12) oluşturmuştur. Sporcular 8 hafta boyunca haftada 3 gün pliometrik antrenman programı uygulamıştır. Elde edilen bulguların analizinde SPSS 15.0 for Windows paket programında Paired t test kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda her iki grubunda vücut yağ yüzdelerinde anlamlı düzeyde azalmanın meydana geldiği bulunmuştur (p0,05). Gruplar arası gelişim farklılıkları değerlendirildiği zaman her iki grubunda 5 m sürat koşusu performanslarında anlamlı bir değişme olmadığı, her iki grubun 30 m sürat performanslarında ve vücut yağ yüzdelerinde benzer düzeyde değişme olduğu, dikey sıçrama, bacak kuvveti, sırt kuvveti ve durarak uzun atlama performanslarında ise ağırlık yelekli grubun ağırlık yeleksiz gruba göre daha fazla gelişim gösterdiği bulunmuştur. Sonuç olarak kendi vücut ağırlığına ek olarak kullanılan ağırlık yeleklerinin dikey sıçrama ve kuvvet performansını yüksek düzeyde geliştirdiği tespit edilmiştir. Bu bulgulara göre antrenmanlarda ağırlık yeleği kullanımının performans gelişimine önemli katkıları olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to determine effect of plyometric training made by using weigth vest on vertical jump performance. 24 girls volleyball athletes at 12 age group playing regularly voleyball were participated in research. Group using weigth vest created expetimental group (n:12), as to other group created control group (n:12). Plyometric training program was applied to athletes as 3 days-week during 8 weeks. Paired t test in SPSS 15.0 for Windows package program was used in analyze of data obtained. End of research, it was found that decrease at significant level was occured in body fat percentage of each two group (p0,05). When development differences between groups were evaluated; it was found that there was no statistically significant development in 5 m speed test of each two groups, there were similar development at 30 m speed test and body fat percentage of each two groups, as to experimental group showed more development than control group in vertical jump, leg force, dorse force and standing long jump. As a result, it was established that weigth vests used additively to body weight develop vertical jump and force performances at high level. As this findings, it may be said that weigth vest usage in trainings have important contributions in performance development.