Erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu hastalarında kan homosistein düzeyleri
Blood level of homocysteine in adult attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 331629
  2. Yazar: ŞERMİN NUR SAVAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM FATİH KARABABA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: A-ADHD, homocysteine, oksidative status
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Erişkin Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (E-DEHB) hakkındaki farkındalığın giderek arttığı psikiyatrik bozukluklardandır. E-DEHB?in kesin nedenleri henüz bilinmemekle birlikte nörokimyasal ve nöroanatomik bozuklukların yanı sıra, genetik etmenler ve çevresel etmenler de tartışılmaktadır. Homosistein kardiovasküler ve psikiyatrik hastalıklar için risk faktörü olarak tanımlanmıştır. Biz bu çalışmada E-DEHB?de plazma homosistein, folat, vitamin B12 ve oksidatif durumu değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya dâhil edilen olgulardan ve sağlıklı kontrollerden usulüne uygun olarak alınan kan örneklerinde homosistein, folat, vitamin B12, toplam antioksidan seviyesi (TAS), toplam oksidan seviyesi (TOS) ve Oksidatif stres indeksi (OSİ), Harran Üniversitesi Biyokimya Labarotuvarı?nda çalışıldı. Sonuçlar gruplar arasında karşılaştırıldı. Hasta grubunda plazma homosistein seviyesi kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük, folat düzeyi ise daha yüksek olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder (A-ADHD) is one of the psychiatric disorders which, awareness is growing. The exact causes of A-ADHD are still unknown. In addition to neurochemical and neuroanatomic disorders, genetic and environmental factors are discussed in its etiology. Homocysteine is recognized as a risk factor for cardiovascular and psychiatric diseases. In our study, we aimed to evaluate the plasma homocysteine, serum folat, vitamin B12 and oxidative status of the patient with A-ADHD. Blood samples were taken from enrolled 32 A-ADHD patients and 32 healthy voluntary controls in an appropriate way and plasma homocysteine, serum folat, vitamin B12, Total Antioxidative Status (TAS), Total Oxidative Status (TOS), and Oxidative Stress Index (OSI) were studied in Harran University, Medical Faculty Biochemistry Laboratory. Results were compared between the groups. Patients? plasma homocysteine level was significantly lower than that of the controls and serum folat level was significantly higher than that of the controls. Mean of plasma homocysteine and folat levels were significantly different between the groups (p0.05). In conclusion, the results suggest that oxidative balance is not impaired in A-ADHD patients. Further study is needed to confirm this conclusion.