Şanlıurfa bölgesinde 0-18 yaş arası sağlıklı çocuklarda karaciğer, dalak, böbrek ve tiroid boyutlarının sonografik olarak değerlendirilmesi
Sonographic evaluation of the liver, spleen, kidney, and thyroid dimensions of healthy children in sanliurfa region
- Tez No: 331634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Boyut, böbrek, dalak, karaciğer, sağlıklı çocuk, Şanlıurfa bölgesi, tiroid, ultrasonografi, Dimension, healthy children, kidney, liver, Sanlıurfa region, spleen, ultrasonography, thyroid
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Bölümü
- Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Karaciğer, dalak, böbrek ve tiroid hastalıklarının tanısında ve takibinde bu organların boyutlarının değerlendirilmesi önemli ve güvenilir parametrelerdendir. Özellikle çocukluk yaş grubunda hızla büyüyen organların boyutlarının normal olup olmadığının bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı Şanlıurfa bölgesinde sağlıklı çocuklarda karaciğer, dalak, böbrek ve tiroid boyutlarının normal sınırlarının sonografik olarak saptanması ve bu değerlerin yaş, boy, vücut yüzey alanı ve cinsiyet ile ilişkisinin belirlenmesidir. Çalışmaya polikliniğimize ultrasonografi tetkiki için başvuran, ölçülen organlarla ilişkili herhangi bir hastalığı bulunmayan, 0-18 yaş aralığında333 kız, 347 erkek olmak üzere toplam 680 çocuk dahil edildi. Tetkike başlamadan önce katılımcıların boy ve kiloları ölçüldü ve vücut yüzey alanı hesaplandı. İşlem sırasında ultrasonografi ile her katılımcının karaciğer, dalak, böbrek ve tiroid boyutları ölçüldü. Elde edilen değerlerin yaş, boy, vücut yüzey alanı ve cinsiyet ile ilişkileri araştırıldı. Şanlıurfa bölgesine ait sağlıklı çocuklarda normal karaciğer, dalak, böbrek ve tiroid boyutlarının normal aralıkları belirlendi. Her iki cinsiyet arasında organ boyutları açısından fark saptanmadı. Sol böbrek boyutları ve parankim kalınlığı sağdakinden, sağ tiroid volümü ise soldan fazla idi. Karaciğer, dalak, böbrek ve tiroid boyutları yaş, boy, kilo ve vücut yüzey alanı ile güçlü korelasyon göstermekte idi.
Özet (Çeviri)
Assessing dimensions of liver, spleen, kidney and thyroid is essential in diagnosis and follow-up of several disorders especially in children with rapidly growing solid organs. The aim of this study was to determine the normal range of liver, spleen, kidney and thyroid dimensions in Sanliurfa region and to assess the relationship of each parameters with sex, age, body height and weight of healthy children. The present study included 680 children (333 girls and 347 boys) among ages of 0-18 years old whom was admitted for ultrasonographic assessment and whom had no disease states regarding the organs of interest. Weight and height of participants were measured before ultrasonography and the body surface area was calculated. Dimensions of liver, spleen, kidney and thyroid were measured with ultrasonography and the association of the measured dimensions with weight, height and the body surface area were assessed. With the present study we have established normal values of liver, spleen, kidney and thyroid dimensions in Şanlıurfa region. Our results revealed no gender difference among dimensions although dimensions and parenchymal thickness of left kidney is greater than the right kidney and the volume of right thyroid lobe is greater than the left thyroid lobe. All dimensions of liver, spleen, kidney and thyroid were strongly correlated with weight, height and the body surface area.