Diabetik anne bebeklerinde serum S100B protein düzeyi ve total oksidan ve antioksidan kapasitenin degerlendirilmesi
Evaluation of S100B protein levels and total oxidative and anti?oxi?dati?ve capacity in infants of di?abetic mothers
  1. Tez No: 331635
  2. Yazar: ERSİN KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAY ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik anne bebeği, S100B proteini, oksidatif durum, TAS, TOS, Infant of diabetic mother, S100B protein, oxidative-antioxidative system
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız; diyabetik anne bebeğinde S100B proteini düzeyi ve oksidan-antioksidan sistem arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. S-100B proteini esas olarak merkezi sinir siteminde bulunan astrosit adı verilen hücreler tarafından üretilir. Nöronlar üzerinde parakrin ve otokrin etki gösteren kalsiyum bağlayıcı peptittir. Nanomolar konsantrasyonlarda nöronun fazla gelişimini uyarırken ekstraselüler mikromolar konsantrasyonlarda ise, proinflamatuar sitokinlerin ekspresyonunu uyarır ve apoptozisi indükler. Nörodejeneratif, inflamatuar ve psikiyatrik hastalıklarda S100B proteininin seviyesi artar. Ayrıca beyin hasarında da beyin omurilik sıvısına (BOS) ve daha sonra kana geçerek seviyesi artmaktadır. Oksidatif stres basit bir şekilde, vücudun antioksidan savunması ile hücrelerin lipid tabakasının peroksidasyonuna neden olan serbest radikal üretimi arasındaki dengesizlik olarak ifade edilmektedir. Yöntem: Bu çalışmaya 58 Diabetik Anne bebeği tanısı alan hastalar ile Kontrol gurubu için 45 normal sağlıklı annenin sağlıklı bebekleri çalışmaya alındı Tetkikler için periferik venöz kan ilk 72 saat içinde alınıp, ayrılan serumunda TAS, TOS ve oksidatif durum Erel metodu (Erel, Megatıp, Gaziantep, Türkiyede) çalışıldı. Kandaki protein S100B düzeyi ELISA kitleri kullanılarak ölçüldü. Çalışmada istatistiksel analizler SPSS 11.5 programı kullanılarak yapıldı ve p < 0,05 olması anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Diabetik Anne Bebeklerinde S100B, TOS seviyeleri ve oksidatif stres indeksi kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p < 0,023, p < 0,001, p < 0,001). Serum TAS seviyelerinde ise kontrol grubuna göre anlamlı fark saptanmadı (p =0,446). Hasta grubunda S100B ile TOS arasında pozitif korelasyon saptandı (r=0,471 , p=0,001). Hasta grubunda S100B ile OSİ arasında pozitif korelasyon saptandı (r=0,400, p=0,004). Sonuç: Diabetik Anne Bebeklerinde S100B, TOS ve OSİ kontrol grubuna göre daha yüksekti. Hasta grubunda S100B ile TOS ve OSİ arasında pozitif korelasyon saptandı. Bu sonuç ile yüksek S100B değerinin beyin hasarına yol açabileceği ifade edilebilir. Bu sonuç aynı zamanda Diabetik Annelerin Hiperglisemik kontrolün Diabetik Anne Bebekleri üzerinde ne kadar önemli olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to determine the relationship between levels of S100B protein and oxidative-antioxidative systems in infants of diabetic mothers. S100B protein is mainly synthesized by the astrocytes of the central nervous system. This is a calcium binding peptide with paracrine and autocrine effects on the neurons. It stimulates neuronal development at nanomolar concentrations and triggers the expression of pro-inflammatory cytokines and induces apoptosis in micromolar concentrations. Levels of S100B protein is increased in neurodegenerative, inflammatory and psychiatric diseases. Additionally, its levels are increased in cases of brain injury secondary to its passage into the cerebrospinal fluid (CSF) and blood. Oxidative stress might be defined in simple terms as the imbalance between anti-oxidative defence of the body and free radical production responsible from peroxidation of lipid layer of cells. Method: In this study has admitted 58 infants of diabetic mothers and 45 healthy children as a control group. Measurement of serum S100B was measured by ELISA kits. TAS, TOS and oxidative status has studied at peripheral venous blood by EREL ASSAY method using commercial available kits (Erel, Megatıp, Gaziantep, Turkey). In this study, statistical analyzes were performed using SPSS 11.5 and p < 0.05 was considered significant. Results: Diabetic mothers baby?s S100B, TOS levels and oxidative status index were significantly higher thoseal the control group. (respectively p < 0,023, p < 0,001 , p < 0,001). Serum TAS levels was not different from the control group (p =0,446). Corelations was detected between S100B and TOS levels at patients groups. Also corelations was detected between S100B and OSİ levels at patients groups. Conclusions: In diabetic mothers baby S100B, TOS and OSI were higher those al the control group. A positive correlation was determined between S100B and TOS in groups of patients. However, In the group of patients was determined a positive correlation between S100 B and OSI levels. Based on previous work, with the result that the value of high-S100B can lead to brain damage that can be expressed. This result also shows how important of mother diabetic hyperglycemic control on babies of diabetic mothers.