Türkçe öğretiminde (ilköğretim) program amaçlarının hedefleri gerçekleştirmedeki rolü
The role of the objects on fulfilling the subjects on the program of Turkish language
  1. Tez No: 331650
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GIYASETTİN AYTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Türkçe Öğretim Programı, Öz-yeterlik Ölçeği, Akademik Ba?arı Testi, Tutum Ölçeği, Turkish Language Teaching, Turkish Curriculum, Self Sufficiency Scale, Academic Success Scale, Attitude Scale
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada ikinci kademe ilköğretim Türkçe öğretim programının amaç-kazanımlarının gerçekleşme düzeyinin belirlenmesi ve Türkçe öğretim programının amaç-kazanımlarının gerçekleşme düzeyini etkileyen faktörlerin farklı değişkenlerle incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Aksaray ilinden rastgele seçilmiş toplam on sekiz tane köy, kasaba ve merkez okulunda öğrenimlerini sürdüren 700 ilköğretim ikinci kademe 6, 7 ve 8. Sınıf öğrencisi ve bu okullarda çalışan 50 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırma sonuçlarına göre öğrenciler belirlenen amaç-kazanımlara ulaşıp ulaşamadıklarını ölçmek için hazırlanan başarı testlerinde istenilen düzeyde bir başarı elde edememişlerdir. Türkçe dersi programında yer alan belirlenen kazanımlarla ilgili erişi düzeyleri ile Türkçe dersine ilişkin tutumları arasında yüksek olarak kabul edilebilecek anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to specify the realization level of the secondary level Turkish Curriculum?s object acquisitions and investigation of the factors affecting the realization rate of Turkish Curriculum?s object acquisitions with different variables.In this study, the descriptive analyze model was used. The sample was chosen randomly from the eighteen schools of villages, towns and cities in Aksaray province and was composed of 700 primary school 6th,7th, 8th Grade students and 50 Turkish teachers working in these schools. According to research outcomes, students couldn?t reach to the intended success level in the success test, which are prepared to decide whether students have gained the specified object acquisitions. A relationship, which can be accepted as a meaningful point, couldn?t found between the access level about acquisition of the objectives in the curriculum and attitude towards the Turkish lesson.