Yabancı dil öğretiminde öğrenme nesnelerinin akademik başarı ve transfer becerilerine etkisi
The effect of learning objects on academic achievement and transferable skills in foreign language teaching
  1. Tez No: 331652
  2. Yazar: AHMET SERVET ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ARİF ÖZERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Nesneleri, İngilizce Öğretimi, Eğitim Teknolojisi, E-öğrenme, Moodle, Yapılandırmacılık, Learning Objects, English Language Teaching, Educational Technology, e-learning, Moodle, Constructivism
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı; yabancı dil öğretiminde öğrenme nesneleriyle zenginleştirilmiş öğrenme yönteminin öğrenci akademik başarı ve transfer becerileri üzerine olan etkisini belirlemektir. Araştırmanın bir diğer amacı ise, deney grubu öğrencilerinin araştırmada kullanılan yöntem, öğretim süreci, süreç içerisinde kullanılan öğrenme nesnelerine yönelik görüşlerinin neler olduğunu incelemektir.Araştırmanın amacına yönelik verileri elde etmek için karma yöntem (mixed method research) olarak adlandırılan nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada nicel ve nitel veriler birilikte işe koşulmuştur. Araştırmanın nicel verilerini toplamak için deneysel desen, nicel verilerden elde edilen sonuçları desteklemek ve açıklamak amacıyla gerçekleştirilen nitel boyutta ki verileri toplamak için ise için yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. İki faktörlü deneysel bir desen uygulanmıştır. Faktörlerden biri tekrarlı ölçümler (ön test, son test, izleme testi) diğeri de farklı gruplar (deney ve kontrol grubu) olarak belirlenmiştir. Bu modelde kontrol ve deney grubunda yer alan katılımcılar seçkisiz olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the effect of learning method enriched with learning objects on students? academic achievement and transferable skills in foreign language teaching. To obtain the data for the research, mixed research method, in which quantitative and qualitative research methods were used in combination, was applied. Experimental design to collect quantitative data and the semi-structured interview technique to collect the qualitative data were used in order to support and explain the results obtained from the qualitative data. Two-factor experimental design was applied in the study. One of the factors was determined as repeated measures (pre-test, post-test, follow-up test) and the other one was determined as different groups (experimental and control group). In this model, participants in the control and experimental groups were determined randomly