Arap Dilinde ikilemeler ve öğretimi
Reduplications in Arabic and its teaching
- Tez No: 331668
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İkileme, ses benzerliği, dil öğretimi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, Arap Dilinde kullanılan ikilemeleri farklı açılardan değerlendirmeyi ve dil öğretimindeki rolünü ve önemini vurgulamayı amaçlamaktadır.Çalışmanın giriş bölümünde ikilemelere ilişkin diğer araştırmacıların yaptıkları tanımlar belirtilmiş, bunların sonunda ikilemenin genel bir tanımı yapılmıştır. Ayrıca çalışmanın içeriğinden kısaca bahsedilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde ikilemeler; ses benzerliği, anlam ilişkisi ve kalıplaşma bakımından incelenerek ikilemenin özelliklerinden ve kullanım amaçlarından bahsedilmiştir. İkinci bölümde ikilemeler örnekleriyle farklı açılardan sınıflandırılmıştır. Ayrıca Arapça ikilemelerin Türkçe ikilemelere göre daha az olmasının sebeplerine değinilmiş, ikilemeler Kuran-ı Kerim'de, atasözü ve deyimlerde gösterilerek örneklendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise ikilemelerin dil öğretimindeki öneminden ve çevirisinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to determine the existing reduplications in Arabic and to study them from various perspectives and to emphasize the role and importance of reduplications in language teaching.In the introduction part, previous and existing definitions for reduplications made by scholars until present are presented and definition of reduplication is defined at the end of the part.In the first part of the study, characteristics and usage of reduplications have been studied considering phonetic assimilation, semantics relationship and to become stereotypes.In the second part, reduplications have been classified in various ways with examples. Additionally, the reasons of scarcity of Arabic reduplications compared to Turkish reduplications have been investigated. Furthermore, reduplications are remarked in proverbs, idioms and Quran. In the last part, significance of reduplications on language teaching and translation of reduplications have been argued.Key words : Reduplication, phonetic assimilation, language teaching