Sınıf öğretmenlerinin ilköğretim müzik dersi öğretim programı (2006) kazanımlarına ilişkin görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından irdelenmesi (Aydın ili örneği)
The examination of the views of elementary school teachers on the outcomes of primary education music course curriculum (2006) in terms of a number of variables
- Tez No: 331667
- Danışmanlar: PROF. NEZİHE ŞENTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, İlköğretim Müzik Dersi Öğretim Programı, Öğretmen Görüşler, Elementary School Teacher, Primary Education Music Course Curriculum, Teacher Views
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu araştırma; Aydın ili merkez ilçede bulunan 38 ilköğretim okulunda görev yapmakta olan ilköğretim 1., 2. ve 3. sınıf öğretmenlerinin, müzik dersi öğretim programı kazanımlarının sınıf için önemi, uygunluğu ve gerçekleştirilebilmesi konusunda kendi yeterliklerine ilişkin görüşlerinin ortaya çıkarılması amacıyla yapılmıştır.Çalışmada, İlköğretim Müzik Dersi Öğretim Programı (2006) kazanımları öğrenme alanlarına göre; ?sınıf için önem?, ?uygunluk? ve ?gerçekleştirilebilmesi konusunda öğretmen yeterliği? boyutları çeşitli değişkenler açısından irdelenmiştir.Araştırma, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak yürütülen tarama modelinde betimsel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın çalışma evrenini; 2010?2011 eğitim-öğretim yılı içinde Aydın il merkezinde bulunan 38 İlköğretim Okulu 1.sınıflarını okutan 114, 2. sınıflarını okutan 107 ve 3. sınıflarını okutan 103 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Çalışma evreni örneklemi oluşturmuştur.İlköğretim 1., 2. ve 3. sınıf öğretmenlerinin, müzik dersi öğretim programı (2006) kazanımlarının sınıf için önemi, uygunluğu ve gerçekleştirilebilmesi konusunda iiikendi yeterliklerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla nicel verilerin elde edilmesinde anket; nitel verilerin elde edilmesinde ise; görüşme formu hazırlanmıştır.Araştırmada elde edilen verilere göre; genel olarak ilköğretim 1., 2. ve 3. sınıf öğretmenlerinin, müzik dersi öğretim programı kazanımlarının sınıf için önemli ve sınıf düzeyine uygun olduğu konusunda görüş bildirdikleri saptanmıştır. Kazanımların gerçekleştirilebilmesi konusunda kendi yeterliklerine ilişkin olarak 1. sınıf öğretmenlerinin genelde ? yeterli?, 2. sınıf öğretmenlerinin ?orta düzeyde yeterli? ve 3. sınıf öğretmenlerinin ?orta ve az düzeyde yeterli oldukları sonucuna ulaşılmıştır.Ayrıca öğretmenlerin; çağdaş yaklaşımlara dayalı öğrenme alanları kazanımlarının gerçekleştirilmesinde kendilerini daha az yeterli gördükleri, müzik bilgisi ve çalma olarak yeterliklerini geliştirme çabasında bulunmadıkları, öğretim planları hazırlamadıkları daha çok hazır planlardan yararlandıkları, kazanımların gerçekleştirilmesinde güçlük çekilmesinin nedeni olarak da kendilerini yetersiz buldukları yapılan görüşmelerle saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this survey is to determine the views of 1st , 2nd and 3rd grade elementary school teachers working in 38 different elementary schools located within the center of Aydin on the importance of the outcomes of music course curriculum regarding its appropriateness, and the proficiency of the interviewed teachers in the realization of the curriculum.This survey utilizes different variables in accordance with learning areas in order to evaluate elementary school music course curriculum (2006) outcomes from the point of its importance for the class, its appropriateness, and the proficiency of the teacher in its realization.This research has been conducted by using qualitative and quantitative methods and it is a descriptive survey model. Target population of the study consists of 1st grade (N=114), 2nd grade (N=107) and 3rd grade (N=103) elementary school teachers in 38 Elementary Schools in the center of Aydın in the 2010-2011 academic year. In order to determine the views of 1st , 2nd and 3rd grade elementary school teachers on the outcomes of music course curriculum regarding its appropriateness, and the proficiency of the interviewed teachers in the realization of the curriculum, questionnaires were prepared to obtain qualitative data whereas interview forms were arranged to obtain quantitative data.According to the survey 1st, 2nd and 3rd class elementary school teachers contended that their academic proficiency obtained through the study of music course curriculum played an important role in class teaching and was sufficient for the class vlevel. In accordance with the applicability of the outcomes of the curriculum, teachers teaching to 1st grade students have been found proficient, and the 2nd grade classroom teachers have been assessed as moderately proficient, while the 3rd grade teachers have been found poorly proficient.In addition to what has been said above, the facts that the teachers find themselves poorly proficient in the acquisition of the contemporary teaching methods; they do not make an effort to improve their knowledge on music or instrument proficiency; they use the existent syllabus rather than preparing it themselves; and the teacher proficiency appears as the very reason of difficulty in the realization of the outcomes have been obtained based on the interviews made with target population.