Ortaöğretim düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin beceri eğitimine bakış açılarının değerlendirilmesi
Evaluating the perspectives of the secondary - level students receiving tourism education on skills training
  1. Tez No: 331669
  2. Yazar: RAŞİT ÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU KILIÇLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki Turizm Eğitimi, Beceri Eğitimi, Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Vocational Tourism Education, Skills Training, Tourism and Hotel Keeping Vocational High School
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, turizm eğitiminin önemli bir ayağını oluşturan ortaöğretim düzeyinde mesleki turizm eğitimi alan öğrencilerin, beceri eğitimi öncesi ve beceri eğitimi sonrası turizm sektörüne bakış açılarında bir faklılık olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Öğrencilerin turizm sektörüne bakış açılarının ortaya konulması, eğitimden beklenen amaçların gerçekleşmesini kolaylaştıracak ve daha nitelikli işgörenler yetiştirilmesine katkı sağlayacaktır.Araştırma kapsamına uygun olarak literatür taraması yapılmış ve öğrencilerin turizm sektörüne bakış açılarının tespitine yönelik olarak, gerekli olan veriler anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Anketler, önce pilot uygulama ile test edilmiş, SPSS 13.0 programı yardımıyla yapılan hesaplamada anketin güvenilirlik katsayısı (Coranbach Alfa) % 86 olarak hesaplanmıştır. Ölçeklere ilişkin geçerlik ve güvenirlik testleri kabul edildikten sonra İstanbul'da bulunan altı otelcilik ve turizm meslek lisesinde öğrenim gören 626 öğrenciye uygulanmıştır. Anketlerin öğrencilere uygulanması 2012 yılı Nisan ayında gerçekleşmiştir. Verilerin analizinde ?Yüzde?, ?Frekans?, ?Aritmetik Ortalama?, ?Standart Sapma? ve farklılaşma testleri için ?T-Testi? ve ?ANOVA Testi? uygulanmıştır. Diğer yandan farklılaşmanın yönünü belirleyebilmek içinde post hoc testlerinden ?Tukey Testi? kullanılmıştır.Bulgular, beceri eğitimini yapmamış öğrencilerin beceri eğitimini tamamlamış öğrencilere oranla turizm sektörüne bakış açılarının daha olumlu olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin beceri eğitimini algılamalarına ilişkin değerlendirmelerinde okul, bölüm, yaş, cinsiyet ve öğrenim gördükleri okul seçiminde etkilenme durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu saptanmıştır. Beceri eğitimi yapılan işletmeyi bulma ve öğrencilerin beceri eğitimi yapılan işletme tercihlerine göre yapılan beceri eğitimi değerlendirmelerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı ve görüşler arasında bir nitelik farkı bulunmadığı saptanmıştır. Bu bulgular ışığında ortaöğretim düzeyinde mesleki turizm eğitiminde beceri eğitimine yönelik sonuç ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Whether there is a difference or not in the perspectives of the secondary-level students receiving vocational tourism education, who constitute an important pillar of tourism education, on tourism sector before and after their skills training has been intended in this study. To display the perspectives of the the students on tourism sector will facilitate the realization of the desired objectives of education, and will contribute to the training of more qualified employees.In accordance with the scope of the research, relevant literature has been consulted, and in order to determine students' perspectives on the tourism sector, the necessary data have been collected by using a questionnaire method. The surveys have been tested with a pilot former, the calculation of the survey with the help of SPSS 13.0 software, the reliability coefficient (Cronbach alpha) of the survey has been calculated as 86%. After the acceptance of the validity and reliability of the tests related to the scales, it has been applied 626 students studying of which six tourism and hotel keeping vocational high schools in Istanbul. The questionnaires were applied to the students in April 2012. For the data analysis,“Percent”,“Frequency”,“Arithmetic Mean”,“Standard Deviation”and for the testing of differentiation“T-Test”and“ANOVA Test”have been applied. Besides, in order to determine the direction of differentiation,“Tukey Test”of the post hoc tests has been used.The results has inferred that the students who have not completed their skills training have more positive perspectives on tourism sector, compared to those who have completed their skills training. In the evaluation of students? perceptions of skills training, significant differences have been found out statistically in accordance with the school, department, age, gender and their impression status of the school selection. However, for the evaluation of the skills training in accordance with the finding the business enterprises where the students have performed their skills training and the students? preferences of these business enterprises, it is stated that statistically any significant differences have not been found out , and there has been no qualitative difference between opinions. In the light of these findings, the conclusions and the recommendations have been presented oriented to the skills training in secondary- level vocational tourism education.