Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi içerik standartları değerlendirme araçlarının geliştirilmesi
Developing assessment instruments of early childhood science and mathematics education content standards
- Tez No: 331670
- Danışmanlar: PROF. DR. Z. FULYA TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk dönemi, fen eğitimi, matematik eğitimi, içerik standartları, Early childhood, science education, mathematics education, content standards
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yapılan bu araştırmada, fen ve matematik eğitiminin planlı ve programlı yürütülebilmesini destekleyecek bir standartın oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşabilmek için ?Erken Çocukluk Dönemi Fen Eğitimi İçerik Standartları Ölçeği ? FİSÖ? ve ?Erken Çocukluk Dönemi Matematik Eğitimi İçerik Standartları Ölçeği ? MİSÖ? geliştirilmiştir.Araştırmanın çalışma grubunu; 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Antalya ili merkez ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi anaokulları ile resmi ilköğretim okullarına bağlı anasınıflarına devam eden 60-72 aylık çocuklar oluşturmaktadır. Ölçeklerin deneme uygulamasına ait çalışma grubunda toplam 486 çocuğa ait veri yer almaktadır. 3 hafta arayla gerçekleştirilen nihai formun test-tekrar test güvenirliği çalışmasında ise 88 çocuğa ait veri yer almaktadır.Ölçeklerin geçerliğine ilişkin; yapı geçerliğine yönelik olarak açımlayıcı faktör analizi yapılmış ve açımlayıcı faktör analizi sonucunda, FİSÖ'nün 3 alt boyutunun ve MİSÖ'nün 4 alt boyutunun ortaya konulduğu ve bu boyutların kendi içinde beklenen uyumu verdiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlar ölçeklerin yapı geçerliğinin yeterli düzeyde olduğu ortaya koymaktadır. Ayrıca çesitli üniversitelerden alanında doktora derecesine sahip 6 akademisyenin uzman görüşleri doğrultusunda FİSÖ ve MİSÖ'nün kapsam geçerliğine sahip olduğu belirlenmiştir. Ölçeklerin güvenirliğine ilişkin; FİSÖ ve MİSÖ'ye ait alt boyutlara bakıldığında Cronbach alfa katsayılarının oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Bu bulgular her alt boyutun maddelerinin birbiriyle tutarlı olduğunu göstermektedir. Ölçeklerin zamana bağlı tutarlı ölçümler verip vermediğini belirlemek amacıyla yapılan test-tekrar test analiz sonuçları; güvenirlik katsayılarının FİSÖ için yeterli, MİSÖ içinse kabul edilebilir bir düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Ölçeklerin zaman ve maliyet açısından ekonomik olması, uygulamasının kolay ve puanlamasının pratik olması kullanışlı olduğunu göstermektedir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, 60-72 aylık çocuklara yönelik uygulanacak olan fen ve matematik eğitimi içerik standartları için FİSÖ ve MİSÖ'nün geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to develop a standard that can support implementation of science and mathematics education in a planned and programmed way. In order to reach this goal, Early Childhood Science Education Content Standards Scale SCSS and Early Childhood Mathematics Education Content Standards Scale MCSS were established.The sample of the research involved 60- to 72-month-old children attending to public preschool education programs connected to Ministry of Education and nursery classes within the body of public elementary schools during 2011 Fall semester and 2012 Spring semester in the central districts of Antalya. Data were received from 486 children in the study group of scales test-work and from 88 children in the study of test- retest reliability of final form realized three weeks apart.With respect to the validity of scales, exploratory factor analysis was performed for the structure validity. As a result, it was concluded that there were 3 sub-dimensions regarding SCSS (Early Childhood Science Education Content Standards Scale) and there were 4 sub-dimensions regarding MCSS (Early Childhood Mathematics Education Content Standards Scale). Also, these dimensions offered the expected coherence among themselves. These results indicate that the structure validity of the scales is sufficient. Moreover, based upon the opinions of 6 academicians with PhD decrees granted from different universities, it was underlined that both SCSS and MCSS had content validity. With respect to reliability of scales, looking at the sub-dimensions of SCSS and MCSS, it was seen that the Cronbach?s alpha coefficient was relatively high. These findings signal that each sub-dimension?s items are consistent with each other. The results of test- retest analysis, which was performed to determine whether the scales could offer consistent measures time-dependently, revealed that reliability coefficient was sufficient for SCSS and at an acceptable level for MCSS. The scales are useful since they are affordable in terms of time and cost, and it is also practical to apply and score them.The findings of the research indicate that since both SCSS and MCSS have validity and reliability, they can be used as assessment instruments for science and mathematics education content standards intended for 60- to 72-month-old children.