Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi 3. sınıf öğrencilerinin okul şarkılarını eşlikleme ve transpoze becerilerinin geliştirilmesinde grup piyano öğretiminin etkisi
The effects of group piano instruction on development of harmonization and transpozition skills of junior students of music education department at Gazi University
  1. Tez No: 331672
  2. Yazar: DEMET AYDINLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELİR TECİMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Piyano Eğitimi, Grup Piyano Eğitimi, Piyanoda İşlevsel Beceriler, Eşlikleme Yapma, Transpoze Etme, Piano Instruction, Group Piano Instruction, Functional Piano Skills, Harmonization, Transpozition
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırmanın amacı Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim gören üçüncü sınıf öğrencilerinin işlevsel piyano becerilerini geliştirmede, grup piyano öğretiminin anlamlı bir etkisinin olup olmadığını incelemektir.Araştırma deneysel bir çalışma olup, araştırmada ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, GÜGEF, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 2010?2011 eğitim-öğretim yılı güz döneminde öğrenim gören 40 üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Deneysel çalışma, tesadüfî örneklem yoluyla deney ve kontrol gruplarına ayrılmasıyla oluşturulmuştur. Her iki grubun puanları eşdeğer olup, öğrenciler gruplara rastgele dağıtılmıştır. Öğrenciler 20 deney, 20 kontrol grubu olarak atanmıştır.Deney öncesinde her iki gruba araştırmacı tarafından geliştirilen ?Piyano ile Eşlikleme ve Transpoze Alanında Performans Testi? uygulanarak grupların eşlikleme ve transpoze becerilerinin düzeyi belirlenmiştir. Deney grubuna altı hafta süresince grup ortamında piyano eğitimi verilmiştir. Kontrol grubu ise bireysel piyano derslerini işlemeye devam etmiştir. Öğrencilerin ön test ve son test uygulamaları araştırmacı tarafından video ile kaydedilmiştir. Video görüntüleri, alanında uzman olan kişiler tarafından ?Piyano ile Eşlikleme ve Transpoze Alanında Performans Testi? ile değerlendirilmiştir.Çalışmada verilerin analizi için deney grubunun ön test-son test fark puanları ile kontrol grubu ön test-son test fark puanları belirlenmiştir. İki grubun fark puanları arasındaki farklar t-testi ile test edilmiş ve deneyin etkili olup olmadığı ortaya konulmuştur. Çalışmada yer alan analizler için SPSS 19.0 paket programı kullanılmıştır.Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin aldıkları puanlar birbirinden farklılık göstermektedir. Deney grubu öğrencilerinin grup piyano eğitimi sonucu aldığı son test performans puanlarının, kontrol grubu öğrencilerin puanlarından anlamlı bir şekilde yüksek çıktığı sonucuna ulaşılmıştır. Grup piyano eğitiminin öğrencilerin eşlikleme ve transpoze becerilerini geliştirmede etkili düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this investigation is to determine whether group piano instruction has significant effect on development of junior students? in Gazi University, Department of Music Education, functional piano skills.The research is an experimental study and the pretest-posttest design control group model is applied. The study group of the research consists of 40 junior students in GU, Department of Music Education in the fall semester of the academic year 2010-2011. The experimental study is created with the identification of control and experimental groups through random sampling. Points of both groups are equivalent and students are divided into groups randomly. Each of the experimental and control groups consist of 20 students.Before the experiment, groups have completed ?Performance Test of Harmonization and Transposition with Piano? prepared by researchers to assess their levels based on harmonization and transposition. The experimental group is provided with piano instructor during 6 weeks in a group setting. Meanwhile, control groups have maintained their individual piano lessons. Pretest-posttest practice of students is recorded by the researcher. Video images are evaluated through ?Performance Test of Harmonization and Transpozition with Piano? by experts.In the study, pretest-posttest difference scores of experimental and control groups are identified for analysis of data. The difference between both groups? difference scores was tested with t-test. Thus, it is deduced whether the experiment is efficient. SPSS 19.0 packaged software is used for the analysis in the study.As a result of the research, points of students involved in experiment and control groups differentiate from each other. It is concluded that posttest performance points of students included in experimental group are significantly higher than points of students in control group as a result of group piano instruction. Group piano instruction has a profound influence on students to improve their skill of harmonization and transpozition.