Leonardo Da Vinci Projesi ile yurtdışına giden meslek lisesi öğrencilerinin mesleki eğitime bakış açıları(Ankara ili örneği)
Vocational high school students views about vocational education who went abroad by Leonardo Da Vinci Project(Sample of Ankara)
  1. Tez No: 331671
  2. Yazar: DERYA GÖĞSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER AKKUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki ve Teknik Eğitim, Avrupa Birliği, AB Programları, Leonardo Da Vinci Programı, Hareketlilik, Vocational and Technical Education, European Union, EU Programmes, Leonardo Da Vinci Programme, Mobility
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, AB Leonardo Da Vinci Programı ile yurtdışına giden Meslek Lisesi öğrencilerinin mesleki eğitime bakış açılarının bazı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda genel tarama modellerinden olan tekil tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara il genelinde Avrupa Birliği Eğitim Programları dahilinde 2010-2011 ve 2011-2012 öğretim yıllarında Leonardo Da Vinci Projesi ile yurtdışına giden ve mezun olmamış öğrenciler oluşturmaktadır. Evrenden ulaşılabilen 177 öğrenci çalışma gruplarını teşkil etmektedir.Öğrencilerin mesleki eğitime bakış açılarını tespit etmeye ilişkin görüşlerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi amacıyla homojenlik ön şartının sağlandığı durumlarda One ? Way ANOVA (Tek Yönlü Varyans Analizi) testi homojenlik ön şartının sağlanmadığı durumlarda ise Welch testi yapılmıştır. Yapılan analizlerde çoklu karşılaştırmalar için LSD ve Tamhane çoklu karşılaştırma testleri yapılmıştır. Ayrıca ikili gurupların analizinde bağımsız gruplar için t testinden yararlanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak ele alınmıştır.Anket analizleri sonucunda şu sonuçlara ulaşılmıştır. Öğrencilerin genel olarak mesleğe bakış açıları ile ilgili görüşler bölüm değişkeni dışında olumlu yöndedir. Öğrencilerin mesleki eğitim ve mesleki beceriler ile ilgili sonuçlarına göre cinsiyet, bulunulan ülke ve bölüm değişkeni dışında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Öğrencilerin meslek dersi öğretmenleri ile ilgili toplam puanlarına bakıldığı zaman erkek katılımcıların, kadın katılımcılara göre meslek dersi öğretmenleri ile ilgili görüşlerinin daha olumlu olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra katılımcıların meslek dersi öğretmenleri ile ilgili görüşlerinin sınıf düzeyi, bulunulan ülke ve bölüm değişkeni dışında farklılaşmadığı ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin öğrenme-öğretme ortamlarıyla ilgili görüşlerinin sınıf değişkeni ve öğrenim gördükleri bölüm dışında anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların istihdamla ilgili görüşlerinin gittikleri ülkelere göre farklılaştığı ve bölüm değişkenine bakıldığı zaman ise bu konuda bazı bölümlerin diğer bölüm öğrencilerine göre daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study vocational education students? viewpoint who went abroad by Leonardo Da Vinci Project was investigated and in this context single survey method which is a kind of general survey method is used. The population of the study is 2010-2011 and 2011-2012 education term students who went abroad by Leonardo Da Vinci Project and who are not graduated. From the population 177 students that are available were taken as study group.In order to analyse the students? view about vocational education from the point of different factors, if there is homogeneity One-Way ANOVA Test was used, if there isn?t homogeneity Welch Test was used.For the multiple comparisons in the analyse, LSD and Tamhane?s Multiple Comparison Test were used. Also to analyse the pair groups, for the deteched groups, t Test is used.In the study the level of significance is taken as ?0,05?.As a result of the analyses, students? views about the viewpoint of their occupation is positive except for the variable of education department. According to the results of students view about vocational education and professional skills, a significant difference didn?t come out except for the variable of country and education department. As looked at the totally point of students view about their vocational education teachers, male participants? view were more positive than female partiticipants?. Besides, participants? view about their vocational education teachers a significant difference didn?t come out except for their levels, the country they went and education department variable. When we look at the students? view about their learning and teaching environment, a significant difference didn?t come out except for their level and education department. The participants? view about employment also had a significant difference according to the countries and education department. Moreover about this issue the result of some department students? more positive opinons were analysed.