Yaygın tarih eğitimi aracı olarak duvar takvimleri üretim süreci, içerik analizi ve kullanım biçimleri
Wall calenders, which are used as a non-formal history education method, of their production process, contents and the ways of usage
- Tez No: 331680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Yaygın Tarih Eğitimi, Duvar Takvimi, Non-formal History Eeducation, Wall Calendar
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, yaygın tarih eğitimi aracı olarak, duvar takvimlerinin üretiminde hangi aşamaların takip edildiğini, takvimlerin içeriklerinde hangi konulara yer verildiğini ve duvar takvimlerinin kullanım biçimlerini saptamak amacı ile yapılmıştırAraştırmada karma araştırma yöntemi kullanılmış olup, araştırmanın evrenini Saatli Maarif Takvimi, Semerkant Takvimi, Diyanet Takvimi, Fazilet Takvimi ve Türkiye Takvimi oluşturmaktadır. Takvim üreticileri ile mülakatlar yapılıp, takvim üretimine yönelik bilgiler alınmıştır. Duvar takvimlerinde yer alan tarih konularını belirlemek amacıyla her takvimin içerik analizi yapılmıştır. Takvim kullanıcılarına yönelik anket uygulaması için Balikesir ili Edremit ilçesinden 15 ve Çankırı ili Merkez ilçesinden 15 kişi olmak üzere toplamda 30 kişi rastgele seçilmiştir.Araştırma sonucunda duvar takvimlerinin üretiminin aşamalar halinde gerçekleştirildiği ve yayımının yapıldığı, fakat takvimlerde kullanılan ifade, kavram ve tarihlerde bazı yanlışlıklar bulunduğu görülmüştür. 2010, 2011 ve 2012 takvimlerinin içerik analizleri sonucunda takvimlerde yer alan tarih bilgilerinin çoğunlukla birbirinin aynı olduğu fakat her takvimin farklı alanlarda ayrıntılara değindiği bulguları elde edilmiştir. Takvim kullanımına yönelik anket uygulaması sonucunda ise duvar takvimi kullananların, takvimin sunduğu bilgilerden faydalandıkları sonucuna varılmıştır.Bu araştırmayla Duvar takvimlerinin yaygın eğitim aracı olarak önemi vurgulanmış ve bulgular doğrultusunda etkinliklerinin geliştirilmesi için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the procedures followed for publishing wall calenders, which are used as a non-formal history education method, of their contents and the ways of usage.Information was gathered from calender publishers interviewed and mixed research method is used. The center of research is formed by Saatli Maarif Calender, Semerkand Calender, Diyanet Calender, Fazilet Calender and Türkiye Calender.The content has been analized to determine historical topics of each wall calender. 30 habitants, 15 from Edremit town of Balıkesir County and 15 from Çankırı County, were randomly selected and asked to fill a questionnaire.As a result of the research, it is understood that the wall calenders are products of a meticulious work, but some expressions, notions and dates are mistaken. Historical information therein are generally similar but the details vary. However, it is concluded that the readers of calenders benefit from the information provided therein.By this research, the importance of wall calenders is stressed as a non-formal educational tool, and various proposals are determined for development of efficiency.