Edebi metinler yoluyla yabancı dil olarak Almanca öğretimi
German teaching as a foreign language through literary texts
  1. Tez No: 331713
  2. Yazar: FEHİME ŞEYMA TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİK BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 4 temel beceri, Edebi metinlerle dil öğretimi, kültür, dilbilgisi, four basic skills, language teaching through literary texts, culture, grammar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Edebi metinler yoluyla yabancı dil olarak Almanca öğretimi adlı çalışmamızın amacı, edebi metinlerle dil öğretiminin hedef dili öğrenen açısından sağladığı faydalarını ve bu yöntemle kazandırılabilecek beceri, kültür bilgisi ve dil bilgisinin hangi oranda öğrenciye aktarılabileceğini irdelemektir. Çalışmamızın evrenini Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği 1. sınıfa devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemimiz ise 1. sınıfa devam eden öğrenciler arasından rasgele seçilen 23 öğrencidir. Oluşturulan örneklem grubumuzla işlediğimiz dersler ise çalışmamızın temelini oluşturmaktadır. Edebi metinler kullanılarak işlenin dil derslerinde öğrencilerin derse karşı olumlu veya olumsuz tavırları, 4 temel beceri olan konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerini ne oranda kullandıkları ve hedef dilin kültürü ile dilbilgisinin edebi metinler yardımıyla ne ölçüde kavrayabildikleri gözlem yoluyla analiz edilmeye çalışılmıştır.Araştırmalarımız ve gözlemlerimiz sonucunda, edebi metinler yoluyla yabancı dil öğretiminde öğrencilerin temel becerilerinin, hedef dilin dilbilgisinin ve kültür bilgisinin büyük oranda öğretilebileceği ve/veya geliştirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study, titled German teaching as a foreign language through literary texts, is to explicate the benefits of foreign language teaching with the literary texts in terms of the target language learner and to explain the skills, cultural knowledge and language skills to what extent can be transferred to the student via this method. The population of this study consists of the students in first degree in Atatürk University in Kazım Karabekir Faculty of Education. Our sample is 23 of the students attending in first degree who were selected randomly. Our sample and the courses given to this sample group are the basis of this study. We tried to analysis by observation the students? positive and negative attitudes towards to the course given with the help of literary texts, to what extent they use the four basic skills which are speaking, listening, reading and writing and to what extent they apprehend the culture and the grammar of target language through literary texts.As a result of our researches and observations, the students? basic skills, the grammar and the culture of the target language can be taught or developed largely through literary texts.