Wilhelm von Humboldt'un eğitim anlayışı,dile dair düşünceleri ve günümüzde uygulanabilirliği
Wilhelm von Humboldt's approach to education, thoughts regarding language and the viability of them in the current system
  1. Tez No: 331717
  2. Yazar: AMİNE EKİNCİ AKÇA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL KUMAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, üniversite, dil, dil felsefesi, kültür, Education, university, language, language philosophy, culture. Key words: Education, culture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Almanca Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmamda Prusya devletinde diplomat olarak görev yapmış, Prusya eğitim sisteminin reformundan ve dünyaca ünlü Berlin Üniversitesinin kuruluşundan sorumlu, yüksek bir makamda bulunmuş ve 32 dil konuşan Wilhelm von Humboldt?un eğitim ve dil hakkındaki düşüncelerini irdeleyeceğim. Humboldt?a göre eğitim, bireyi dünya vatandaşı olarak insanlığa ve tabiata karşı duyarlı yetiştirmektir. Kişi, eğitim sayesinde yaşadığı toplumda yüksek bir değere sahip, tutum ve davranış biçimleri gelişmiş bir birey konumuna yükselir. İnsan tekinin eğitim yoluyla kendini gerçekleştirmesi ve temsil etmesi aynı zamanda tüm beşeriyetin ortak idealidir. Bunun için eğitimin engellenmesi insanlık dışıdır ve her bireye kendini gerçekleştirebileceği imkânlar sunulmalıdır ki birey beşeriyet bünyesi içerisinde kendine özgü yerini alabilsin. Bu sebeple eğitimin engellenmesi ya da yeterince dikkate alınmaması tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suç ve telafisi mümkün olmayan bir hatadır. Humboldt?un mikro plandaki (bireysel) eğitim ile makro plandaki (beşeriyet) eğitim arasında kurduğu bu bağ, bireyselliğin değer ve kapsamına da yeni bir tanım getirmiştir. Böylece bireysellik ve eğitim gibi kavramlar beşeriyetin ortak hafizasındaki bir anı olmaktan çıkıp dünyada yaşayan her insan için geçerliliğini koruyan, her daim canlı bir etkinliğe dönüşmektedir.Humboldt?un dil felsefesinin merkezinde de `insan? vardır ve onun için?insan ancak dil aracılığıyla insandır? insanın dünyayı benimsemesi ve dünyada kendi yolunu bulması dil aracılığıyla gerçekleşir. Dil, Humboldt için sabit değildir, daima hareket hâlindedir `energeia?dır ve aslında sadece insanın canlı olarak konuşmasında yaşar. Humboldt, dilin bu yaratıcı karakterini vurgulayarak dilin salt `işaret sistemi? olmadığını ve `milletlerin ruhunun dış görünüşü? olduğu görüşüyle 20. yüzyılın ortalarına kadar, başını Leo Weisberger?in çektiği `içeriğe yönelik dil bilgisi? kuramcılarını ve günümüzün en ünlü dil felsefecisi olan Naom Chomsky?nin düşüncelerini de etkileyerek kendisinden sonraki bir çok araştırma için ilham kaynağı ve yol gösterici olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study I will examine opinions of Wilhelm von Humboldt in the area of education and language.He worked in Prussia as diplomat and he was in charge for reforming Prussia?s education system as well as with the responsibility of foundation of Berlin University. He had spoken 32 languages and was in a high position in Berlin University at the time when it was found.Education is a system which can make people sensitive towards humanity and nature according to Humboldt. İndividual in a society, in which he/she lives, becomes a subject that has great value and mature behaviour. At the time all human beings? common idea is to become self-confident and represent himself/herself for mankind. In this point of view preventing people to be educated is out of humanity and everybody deserves facilities that keep people can take their special position in humanity. Therefore interrupting education or not paying proper attention to is a crime and a fault against humanity. The Humboldt?s relations between education in micro plan (individualism) and education in macro plan (humanity) brought a new meaning to the values and contents of individualism. Through this way terms like individualism and education come out of the beneath of the humanity?s common memory and turns into alive event. Humboldt?s philosophy of language puts human in the center as well. Thus human is only human if there is languge. It makes mankind to be accepted himself and be found own way in the world. Language is not stable but it always moves. It is `energeia? and in reality it only lives in human?s vivid speech. Humboldt has pointed out the character or the creativity of language and he indicated that language is not a `gesture system? but also an appearance of the soul of the nations. This thought has led and inspired people like Leo Weisberger, who is one of the leading figures fort the theory of the language science of contents, and Naom Chomsky, who is the most famous language philosopher of our times.