Görsel okuma yaklaşımının üniversite öğrencilerinin fizik dersindeki akademik başarılarına etkisinin araştırılması
The investigation of influence of visual aproach on university students academic achievement in physics courses
- Tez No: 331719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİK DİLBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel okuma, Doğrusal hareket, Görsel materyaller, Visual Reading, Linear Motion, Visual Materials
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, fizik dersinde uygulanan görsel okuma yaklaşımının üniversite öğrencilerinin akademik başarılarına, kavramaya ve öğrencilerin fizik dersine karşı olan tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Deney grubunda, görsel okuma ağırlıklı bir yöntem, kontrol grubunda ise geleneksel yöntem uygulanmıştır. Uygulanan test sonuçlarını değerlendirmek üzere SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlardan, görsel okuma yaklaşımı kullanımının öğrencilerin, fizik dersindeki akademik başarılarının, kavramalarının ve fizik dersine karşı olan tutumlarının, geleneksel yönteme göre daha olumlu yönde etkilendiği gözlenmiş, bu hususla ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated the effect of the visual reading approach carried out in physics course on universitiy students? academic achievements, understanding and their attitudes towards physics course. The study was based on pretest-posttest experimental design with control group. The lessons was taught to experimental group by using the visual reading method and to control group by using traditional method. The data were analized by using SPSS statistical program. The findings indicated that the using of visual reading approach affected more positively the students? academic achievements in physics course, understandings and their attitudes towards physics course than traditional method.