Reading comprehension in EFL education: Multimodal semiotic approach, attitudes and metacognitive awareness
Yabancı dil olarak İngilizce eğitiminde okuma anlama: Çok modlu göstergebilimsel yaklaşım, tutumlar ve üstbilişsel farkındalık
  1. Tez No: 855599
  2. Yazar: SUNA YERDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ALAGÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çok modluluk, göstergebilim, okuma anlama, tutum, üstbilişsel farkındalık, ingiliz dili eğitimi, multimodality, semiotics, reading comprehension, attitude, metacognitive awareness, english language teaching
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Okuduğunu anlama, İngilizce öğretiminin temel hedeflerinden biridir. Bu hedefe ulaşmak için çeviri ve ayrıntılı dilbilgisi açıklamaları yapma gibi geleneksel, metne bağlı okuma öğretimi teknikleri günümüzde kullanılmaya devam edilmektedir. Ancak teknolojik gelişmeler sayesinde günümüz okuma etkinlikleri, sözcüklerin yanı sıra görseller ve sesler gibi çeşitli modlar aracılığıyla okuyuculara anlam ileten yeni bir göstergebilimsel ortam kazanmıştır. Bu yüzden geleneksel okuma öğretimi tekniklerinin gerçek okuma etkinliklerini yansıtmadığı sonucuna varılabilir. Ayrıca, çeşitli İngilizce öğretimi bağlamlarında yapılan önceki çalışmalar, öğretim sürecinde çok modlu öğretim yaklaşımının uygulanmasının ve göstergebilimsel işaretlerin kullanılmasının öğrencilerin okuma anlama becerilerini geliştirmede etkili olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, çok modlu yaklaşımı ve göstergebilimsel yaklaşımı birleştirerek İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği ve ana dilin Türkçe olduğu bir bağlamda çok modlu göstergebilimsel yaklaşım (ÇMGY) aracılığıyla okuma anlama üzerindeki şimdiye kadar literatürde araştırılmamış olan bu birleşik etkiyi, öğrencilerin ÇMGY'ye yönelik tutumlarını ve ÇMGY'nin okuma anlama düzeyleri üzerindeki etkisinin, ÇMGY'ye yönelik tutumlarla ve okuma stratejilerine ilişkin üstbilişsel farkındalıkla (OSİÜF) ilişkilerini araştırmayı amaçlamıştır. ÇMGY'nin etkisini araştırmak için Türkiye'de bir devlet üniversitesinde İngilizce Öğretmenliği okuyan iki grup öğrenci ile eşdeğer olmayan karşılaştırma gruplarıyla yalnızca son test deseni kullanıldı. Ardından öğrencilerin ÇMGY'ye yönelik tutumlarını ve OSİÜF'lerini ortaya çıkarmak için Likert tipi bir anket deney grubuna uygulandı. Bulgular, ÇMGY'nin öğrencilerin okuma anlama düzeyini artırmada faydalı olduğunu, ÇMGY'ye yönelik tutumların olumlu olduğunu, ÇMGY yardımıyla elde edilen okuma anlama düzeylerinin; ÇMGY'ye yönelik tutumların düzeyleri ve okuma stratejilerine ilişkin üstbilişsel farkındalıkların düzeyleri arasında pozitif ilişkiler bulunduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
Reading comprehension is one of the ultimate aims of English language teaching. To achieve this aim, traditional text-bound reading instruction practices such as translation and making detailed grammatical explanations are still being used today. However, thanks to the technological advancements, today's reading tasks have gained a new semiotic environment conveying meaning to readers through various modes such as visuals and sounds alongside words. Therefore, it can be concluded that traditional reading instruction practices do not reflect authentic reading tasks. Also, previous studies conducted in various EFL contexts showed that the application of multimodal teaching approach and employing semiotic signs were effective in improving students' reading comprehension. By combining the multimodal and semiotic approaches, this study aimed to explore their combined effect on English reading comprehension through the multimodal semiotic approach (MSA), students' attitudes towards MSA, and the relationships of MSA's effect on reading comprehension levels with attitudes towards MSA and with metacognitive awareness levels of reading strategies (MARS) in Turkish EFL context, so far uninvestigated in the literature. Post-test only with nonequivalent comparison groups design was employed with two groups of students studying ELT at a state university in Turkey to explore the effect of MSA. Then, a Likert-type survey was administered to experimental group to discover their MARS and attitudes towards MSA. The findings indicated that MSA was helpful in increasing students' reading comprehension levels, attitudes towards MSA were positive, and there were positive relationships of reading comprehension levels by MSA with the attitudes and with the MARS levels.