İlköğretim II. kademe öğretmen ve öğrencilerinin okul kütüphaneleri ve sınıf kitaplıkları hakkındaki görüşleri(Erzurum ili örneği)
Views of students and teachers on school libraries and classroom bookshelves in the second phase of primary school(Erzurum sample)
  1. Tez No: 331721
  2. Yazar: CUMALİ KELEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER YILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kütüphane, Kitaplık, Okul Kütüphanesi, Sınıf Kitaplığı, Library, Bookshelf, School Library, Classroom Bookshelf
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim ikinci kademe öğretmen ve öğrencilerinin okul kütüphaneleri ve sınıf kitaplıkları hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Erzurum il merkezinde okul kütüphanesi bulunan, ilköğretim düzeyinde 58 devlet okulundaki ikinci kademe öğretmen ve öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise okul kütüphanesi bulunan okullardan seçkisiz olarak belirlenen on okulda görev yapan 216 branş öğretmeninden ulaşılabilen 122 branş öğretmeni ve bu on okulda eğitim-öğretime devam eden 2954 öğrenciden ulaşılabilen 738 ilköğretim ikinci kademe öğrencisi kolay örnekleme yöntemi ile belirlenerek oluşturulmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak `?Okul Kütüphanesi ve Sınıf Kitaplığı Anketi (Öğretmen ve Öğrenci Anketi)?? kullanılmıştır. Anket maddelerinin bir kısmı, Tarter (2012), Bleidt (2011), Todd ve Kuhlthau (2005) ve Özaslan?ın (2002) çalışmalarından bu çalışmaya uzman görüşü alınarak uyarlanmış, geçerliliği ve güvenirliği sağlanmıştır. Araştırma verilerinin toplanabilmesi için gerekli izin alınmış, okullara gidilerek araştırmacı tarafından, araştırma ve anket hakkında gerekli açıklamalar yapılıp anketler uygulanmış ve uygulanan anketler yine araştırmacı tarafından toplanmıştır.Öğretmenlerin okul kütüphaneleri ve sınıf kitaplıklarına yönelik görüşlerinin analizinde yüzde ve frekans dağılımları kullanılmıştır. Öğrencilerin okul kütüphaneleri ve sınıf kitaplıklarına yönelik görüşlerinde, sınıf düzeylerine, cinsiyetlerine ve ailelerinin aylık gelirine göre farklılaşma olup olmadığını anlamak için Ki-Kare analizi yapılmıştır. Öğretmen ve öğrenci anketlerinde yer alan açık uçlu soruların analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde, anlamlılık düzeyi .05 olarak belirlenmiştir.Öğretmen görüşlerine göre okul kütüphanelerinin ve sınıf kitaplıklarının teknik ve fiziki yapısı ile öğrencilerin bu alanlardan yararlanma durumlarının genel olarak yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin okul kütüphanelerine yönelik görüşlerinde, sınıf düzeyleri, cinsiyetleri ve ailelerinin aylık geliri açısından aralarında önemli farklılıklar olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it aims to study views of students and teachers on school libraries and classroom bookshelves in the second phase of primary school.This study is based on survey design. The population of the study is formed of students and teachers in the second phase of 58 public primary schools in the Centrum of Erzurum between 2011-2012 school year. The sample is randomly determined by involving 122 in-field teachers from 216 teachers working and 738 students from 2954 students in the second phases of primary schools through simple sampling method. ?School Library and Classroom Bookshelf Questionnaire (Teacher and Student Questionnaires)? were used as the data collection tool of the study. Some parts of the questionnaire were adapted according to the studies of Tarter (2012), Bleidt (2011), Todd and Kuhlthau (2005) and Özaslan (2002), by consulting to an expert, and the validity and reliability of the study were thus obtained. For data collection, the researcher got the permission from the schools and explained all the details of the questionnaire. All the questionnaires were conducted and gathered by the researcher in person.The percentile ranks and frequency tables were used to demonstrate the views of teachers on school libraries and classroom bookshelves. As to the views of students, Chi-square analysis were sustained to determine whether there are differences according to their grades, genders and family monthly incomes. For the analysis of open-ended questions in the questionnaires, content analysis was conducted. The significance level were taken .05 in the statistical analysis.According to the views of teachers, it was found that the technical and physical structures of school libraries and classroom bookshelves, and the extent to which students use these areas are insufficient. To the views of students, important differences were determined in terms of their grades, genders and family monthly incomes.