Finansal stratejilerin finansal performansa etkisi: Havayolu yolcu taşıma şirketlerinde bir araştırma
The effect of financial strategies to financial performance: A research on the airline companies that passenger transport
- Tez No: 331750
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finans, Strateji, Finansal Performans, Veri Zarflama Analizi, Havayolu Yolcu Taşıma İşletmeleri, Finance, Strategy, Financial Performance, Data Envelopment Analysis, Airline Companies That Passenger Transport
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezin amacı, işletmeler açısından finansal stratejinin önemine vurgu yaparak, havayolu yolcu taşıma şirketlerinin belirledikleri finansal stratejilerin, finansal performanslarına etkisini veri zarflama analizi tekniği ile ölçmektir. Bu temel amacın yanında, havayolu taşıma şirketlerinin mali açıdan mevcut durumlarını analiz etme ve finansal strateji tercihlerinde dikkat ettikleri hususları irdeleme şeklinde alt amaçlar da yer almaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda nitel bir araştırma yapılmıştır. Araştırmayla ilgili veriler yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir.Görüşme verileri betimsel analiz tekniği ile, işletmelerin mali tablolarından elde edilen veriler ise DEAP v2.1 (Data Envelopment Analysis Program) yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, havayolu yolcu taşıma işletmelerinin finansal strateji olarak, hedge (korunma) yöntemini uygulama, temel faaliyete yönelerek ek hizmetleri (yiyecek-içecek vb.) ekstra ücret karşılığında sunma, uygun maliyetli uçak alma ve türev ürünlerden yararlanma şeklindeki maliyet stratejilerini uyguladıkları tespit edilmiştir. Bununla birlikte havayolu yolcu taşıma işletmelerinin maliyet yönetimi, ek gelir sağlama ve satış artırma şeklindeki kârlılık stratejilerini önemsedikleri belirlenmiştir. Öte yandan DEAP ile incelemeye alınan yedi işletmeden üçünün etkin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, etkin olmayan firmaların etkin hale gelebilmeleri için gerekli potansiyel iyileştirme oranları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to emphasis on the importance of financial strategy for businesses and to measure the impact of determined financial strategies by air transport companies to financial performance with Data Envelopment Analysis (DEA). Besides this main purpose, it has sub goals such as analyzing financially the current situation of transport companies and explicating that they note issues in their choice of financial strategy. In light of the basic objectives and sub objectives, a qualitative research was used. Related data with research was obtained by using face-to-face interview technique.Data of interview was analyzed with descriptive analyze technique and data that obtain from financial statement of companies was analyzed with DEAP (Data Envelopment Analysis Program). As a result of research, it has been ascertained that the airline companies that passenger transport applied as financial strategy, costing strategies such as hedging method application, fronting the basic operations to provide additional services (food&beverage etc.) for an extra fee, purchasing cost-effective plane and using of derivative products. Nonetheless, it has been determined that the airline companies that passenger transport cared profitability strategy such as cost management, providing additional income and boosting sales. Also examined three of seven companies were determined to be effective. Potential improvement rates have been identified for becoming effective of inactive companies.