Algılanan örgüt kültürünün örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi: Kuramsal ve görgül bir araştırma
The effect of percieved organizational culture on organizational citizenship behavior: A theoretical and empirical study
- Tez No: 331793
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÖĞÜT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgüt Kültürü, Örgütsel Vatanda?lık Davranı?ı, Örgütsel Davranı, Mobilya Sektörü, Organization, Organizational Culture, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Behavior, Furniture Industry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmanın birincil amacı, Kayseri ilinde mobilya sektöründe ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren öncü nitelikte bir firma bünyesinde örgüt kültürünün alt boyutları olan katılım, tutarlılık, uyum yeteneği ve vizyon ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkileri analiz etmektir. İkincil olarak da örgüt kültürünün örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etki düzeyini belirlemek ve çalışanların demografik özellikleri bakımından oluşturulan gruplar arasında örgütsel vatandaşlık davranışı yönüyle anlamlı farklılıklar olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın verileri anket yoluyla toplanmış ve SPSS programı yardımı ile analizlere tabi tutulmuştur. İlk olarak değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Bunun sonucunda, örgüt kültürünün alt boyutları ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Örgüt kültürünün alt boyutlarının örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi sonucunda; örgüt kültürünün katılım, uyum yeteneği ve vizyon boyutlarının örgütsel vatandaşlık davranışını pozitif yönlü etkilediği tespit edilmiştir.Müteakiben demografik özellikler açısından örgütsel vatandaşlık davranışı arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılan T testi ve ANOVA analizi sonucunda da; cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim, mesleki deneyim süreleri ve işletmedeki konum açısından örgütsel vatandaşlık davranışı arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to analyze the relationship between participation, consistency, adaptability, vision which are sub-dimensions of organizational culture and organizational citizenship behavior at a company, nationally and internationally leader in home furniture industry, in the province of Kayseri. Secondary aim is determining the impact level of organizational culture on organizational citizenship behavior, and figuring out if there is a significant difference in terms of organizational citizenship behavior between the groups with respect to employees? demographic attributes. The research data was obtained through questionnaire, and has been analyzed by SPSS program.Firstly, correlation analysis was conducted to determine the relationships. Eventually statistically significant and positive relationship was founded between sub-dimensions of organizational culture and organizational citizenship behavior. Then regression analysis was employed to determine the impacts of the sub-dimensions of organizational culture on organizational citizenship behavior. Results indicated that participation, adaptability and vision dimensions impacted organizational citizenship behavior positively.Lastly, T test and ANOVA analysis was used to determine whether there is significant difference in terms of organizational citizenship behavior between the groups with respect to employees? demographic attributes. Findings showed that there is not a statistically significant difference between organizational citizenship behavior and gender, marital status, age, education, work experience and positions.