23. Dönem milletvekillerinin laiklik algısı
23rd term members of parliament's perception of laicism
- Tez No: 331827
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Laiklik, Milletvekilleri, TBMM, Laicism, Members of Parliament, Turkish Grand National Assembly
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tanzimat dönemi ile hızlanan ve Cumhuriyet dönemiyle devam eden Batılılaşma ve onun paralelinde gelişen laiklik, Türkiye?de birçok kurum ve kuruluşu etkilemiştir. Laiklik bilhassa 1937 yılında anayasaya girmesinden sonra günümüze kadar devam eden süreçte, daha yoğun bir şekilde, neredeyse toplumun her kesimi tarafından tartışıla gelmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekilleri arasında da zaman zaman tartışılan bir konudur. Bu çalışmamızda 23.dönem milletvekillerin laiklik algısını, laiklik konusunda ne düşünüldüğünü, beklentilerin neler olduğunu, tenkitlerin hangi noktalarda toplandığını sosyolojik esaslara uygun olarak uygulamalı bir çalışma sonucu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Westernization, which gained momentum in the Tanzimat period and has continued throughout the Republican period, and lacisim that developed in parallel with the Westernization have affected many institutions and organizations in Turkey both in a positive and negative way. During this process, which includes the annexation of laicism to the constitution in 1937, laicism has been debated in various circles. It has also been a controversial issue sometimes discussed by the members of Turkish Grand National Assembly. In this study, the perceptions, thoughts, expectations, and critics of the 23rd term members of parliament about laicism will be analyzed through a study adopting the methods of applied sociology.