Ankara koşullarında kısa periyotlu bitki su tüketimi tahmin yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of some evapotrans piration estimation methods in short periods for Ankara conditions
  1. Tez No: 8093
  2. Yazar: MAZLUM AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KODAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki su tüketimi, Kohler ve ark. yöntemi, Penman yön temi, Van Bavel-Businger yöntemi, Jensen-Haise yöntemi, Makking yöntemi, Stephens yöntemi, Turc yöntemi, Kodal- Benli yöntemi, Penman(FAO) yöntemi, A sınıfı İcap buhar laşması yöntemi. |, Evapotranspiration, Kohler at all, Penman, Van Bavel-Busin ger, Jensen-Haise, Makking, Stephens, Turc, Kodal-Benli, Penman(FAO Modification), Class A Pan Evaporation Methods
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürteknik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ıii ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA KOŞULLARINDA KISA PER İYOTLU BİTKİ SU TÜKETİMİ TAHMİN YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Mazlum AKGÜN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kül tür teknik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Süleyman KODAL 1989, Sayfa : 102 Jüri : Doç. Dr. Süleyman KODAL Prof.Dr. Erkan BENLİ Doç. Dr. Osman YILDIRIM Bu çalışmada, bitki su tüketimi tahmin yöntemlerinden Kohler ve ark., Penman, Van Bavel - Businger, Jensen - Haise, Makking, Stephens, Turc, Kodal - Benli, Penman (FAO)ve A_ sınıfı kap buharlaşması yöntemlerinin Ankara koşullarında kullanılma ' olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla Ankara Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsünde tartılı tip lizimetre ile 1975 - 1988 yılları arasında Ayçiçeği, Patates, Yonca, Mısır, Fasulye, Çilek, Buğday ve Ş. Pancarı bitkilerinden doğrudan Ölçülen su tüketimi değerleri, söz konusu yöntemlerle tahmin edilen değerlerle karşılaştırılmış tır. Hesaplamalar aylık, on günlük ve Ş. Pancarı için günlük periyodlarda yapılmıştır. Aylık periyodlar ve Ş. Pancarı bitkisi için günlük periyodlara ilişkin bitki su tüketimi tahminlerinde Penman yönteminin yeterli sonuç verdiği, on günlük bitki su tüketimi tahminlerinde ise bitki katsayılarının kalibre edilmesi gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Masters Thesis COMPARISON OF SOME EVAPOTRANSPIRATION ESTIMATION METHODS IN SHORT PERIODS FOR ANKARA CONDITIONS Mazlum AKGÜN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department^ of Agricultural -Engineering Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Süleyman KODAL 1989, Page : 102 Jury : Assoc. Prof. Dr. Süleyman KODAL Prof.Dr. Erkan BENLİ Assoc. Prof. Dr.Osman YILDIRIM In this study, the possibilities of using Kohler at all, Pen man, Van Bavel-Businger, Jensen-Haise, Makking, Stephens, Turc, Kodat Benli, Penman(FAO Modification) and Class A Pan Evaporation methods, used for estimation of evapo transpiration, were investigated for An kara conditions. For this purpose, the evapotranspiration values mea sured directly by means of a weighing lysimeter between» the years 1975 and 1988 for sunflower, potato, alfalfa, maige, bean, strawberry, wheats and sugarbeet crops in Ankara Research Institute of Village Af fairs were compared to the evapotranspiration values calculated by the estimation methods, mentioned above. Calculations were made monthly and decade for all crops, and- daily only for sugarbeet. Penman method had provided the most-' accurate estimations in monthly and daily periods (for sugarbeet).However, the crop ' coefficients must be calibrated for local conditions in decade estimates.