Algılanan örgütsel desteğin iş-yaşam dengesine etkisi: Konya Üniversiteleri örneği
The effect of percieved organizational support on work-family balance: An example of Konya Universities
- Tez No: 331872
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, Yaşam Dengesi, Perceived Organizational Support, Work-Life Balance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmada günümüz çalışan ve örgütleri için önem arz eden konulardan olan algılanan örgütsel desteğin, iş-yaşam dengesi üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Buna göre, çalışmanın ilk iki bölümünde sırasıyla algılanan örgütsel destek ve iş-yaşam dengesi konularında teorik birer çerçeve ortaya konulmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise çalışmanın araştırmasına yer verilmiştir. Algılanan örgütsel desteğin iş-yaşam dengesi üzerine etkisinin araştırılması kapsamında ise Konya ilindeki 4 üniversitede görev alan akademisyenlere dağıtılan 500 anketten 356?sı SPSS 15.0 ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre, algılanan örgütsel destek değişkeni ile iş-yaşam dengesi değişkeni arasında pozitif anlamlı ilişki bulunmuştur. Diğer bir deyişle akademisyenlerin örgütsel destek algıları arttıkça, iş yaşamlarının aile yaşamlarına olan etkisinin de olumlu olarak arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is intended to determine the effect of perceived organizational support on work-family balance which are important issues for today?s workers and organizations. According to this, it was tried to put forward a theoretical framework about perceived organizational support and work-life balance respectively in the first two part of the study. The last part includes the research. Within the scope of investigating the effect of perceived organizational support on work-life balance, 500 questionnaries has distributed to academicians in 4 universities in Konya. 356 questionnaries of them were taken into consideration and statistical analysis were performed using SPSS 15.0 program. Results show that threre is a positive relationship between perceived organizational support and work ?life balance.