Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları Kadir Has üniversitesi örneği
Social media usage habits of university students case of Kadir Has university
- Tez No: 331938
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKSER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, sosyal ağlar, Social media, social networks
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bilgi teknolojileri insanlara, düşüncelerini ve eserlerini paylaşacakları imkanlar yaratan, paylaşım ve tartışmanın esas olduğu bir medya ortamı oluşturmaktadır. Sosyal medya olarak isimlendirilen bu sanal ortam, kullanıcı tabanlı olmasının yanında kitleleri ve insanları toplaması ve aralarındaki etkileşimi artırması bakımından önemlidir. Araştırmalar insanların, bu sanal gerçeklik içinde zamanla daha fazla zaman harcadıklarını, bu sanal gerçeklik içinde gerçek yaşam gereksinimlerini karşılamaya çalıştıklarını ve yine bu sanal gerçeklik içinde yeni bir dünya oluşturarak yaşadıklarını göstermektedir. Kimi zaman sanal dünya ile gerçek dünya arasındaki sınırın belirgin hale geldiği de görülmektedir. Sosyal ağda kullanıcılar arkadaş bulma, kişilerle sosyal ve siyasi düşünce alışverişinde bulunma; hatta birileri ile tanışıp evlenme gibi ciddi kararlar alabilmektedir. Bilhassa gençler arasında kullanım değeri açısından hızlı bir yükseliş gösteren sosyal medya, diğer taraftan da günümüzdeki geleneksel medyaya rakip olmakta; hatta kimi zaman tehdit unsuru olmaktadır. Facebook, Twitter, MySpace, Flickr, Youtube gibi Web 2.0 özelliklerine sahip sosyal ağlar en çok ziyaret edilen web siteleri arasında bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Information technologies create opportunities for people where they can share their thoughts, ideas, opinions and works and a media environment based on sharing and discussion. This virtual environment is named as social media and important with respect to gathering masses and people and increasing the interaction between them as well as being user-based. Srudies show that people spend more time in this virtual reality, try to meet their real life requirements in this virtual reality and also create a new world for them and live in this virtual reality. Sometimes, it can be seen that the border between the virtual world and the real world becomes apparent. Social network users may find friends, share their social and political thoughts with the others and even can take serious decisions such us marriage. Social media shows a rapid rise among young people in particular in terms of use value and becomes opponent of today's traditional media on the other hand and even becomes threatening time to time. Social networks with the features of Web 2.0 such us Facebook, Twitter, MySpace, Flickr, Youtube are among the most visited websites. In this thesis study, Kadir Has University students' social media using habits are investigated. For this purpose, a survey was applied to students of Kadir Has University and the data was evaluated by SPSS 20 software. It was determined that majority of respondents are people prefer Facebook rather than the other social networks.