Soğuk savaş sonrası ABD - Hindistan ilişkileri
USA India relations after cold war
  1. Tez No: 331976
  2. Yazar: MESUD MUSAYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI ERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hindistan, ABD, Güney Asya, Soğuk Savaş sonrası, India, USA, South Asia, after Cold War
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Soğuk Savaş sonrasında uluslararası sistemde yaşanan değişim tüm devletleri etkilemiştir. Bu süreçte Soğuk Savaş yıllarında bağlantısızlık politikasının öncülerinden olan Hindistan, daha aktif bir dış politika izleme eğilimindedir. Bu süreçte ABD ile yakın ilişkiler geliştirilmiş ve ülkenin nükleer tecridi ABD ile imzalanan sivil işbirliği anlaşması ile sona erdirilmiştir. ABD bakış açısından ise günümüz siyasetini şekillendiren Orta Asya?ya çıkış kapısında, önemli bir coğrafyada bulunan Hindistan ile ilişkiler stratejik öneme sahiptir. Bu kapsamda her iki ülkenin Soğuk Savaş sonrası politikaları, birbirleri ile daha çok işbirliği ve gerginliklerin azaltılmasına dayalıdır.
Özet (Çeviri)
Transformation of international system after Cold War period affected all states. In this period, India which was one of nonalignment states of cold war years has tendencies to apply active foreign policies. In this process it developed close relations with the US and nuclear isolation of India expired by means of civil agreement which was signed with the US. Relations between the US and India where in exit of the Middle Asia shapes today?s policy has great importance in perspective of the US. In these sense bilateral relations after Cold War depends on more cooperation and decreasing tensions.