Çalışanların örgütsel adalet algılarının iş tatmini üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma
A research on the impact of employees' perceptions of organizational justice on job satisfaction
  1. Tez No: 331975
  2. Yazar: AYNURA ALİYEVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYAT EBRU ERDOST ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational Justice, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı çalışanların örgütsel adalet algıları ile iş tatmin düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Ayrıca çalışanların sosyo-demografik değişkenlerine bağlı olarak örgütsel adalet algıları ve iş tatmini düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığı da çalışma kapsamında araştırılmıştır. Bu amaçla bir kurumun 323 çalışanı tarafından elde edilen araştırma verileri açımlayıcı (exploratory) faktör analizi, parametrik olmayan Spearman korelasyon testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testine tabi tutulduğu bu çalışmada, elde edilen bulgular araştırma modelinde kullanılan değişkenlere ilişkin anlamlı sonuçlar vermektedir. Çalışanların cinsiyet, yaş, eğitim durumu, kuruluştaki çalışma süreleri ile adalet algısı ve iş tatmini; örgütsel adalet algısı boyutları ile iş tatmini (içsel ve dışsal iş tatmini olmak üzere) arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sosyo-demografik değişkenlerden çalışanların medeni durumu, kuruluştaki unvan ve pozisyonları ile örgütsel adalet algıları ve iş tatmini düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. nahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, İş Tatmini
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between employees? perceptions of organizational justice and their job satisfaction. Differences in the level of employees? perception of organizational justice and job satisfaction depending on the socio-demographic variables are investigated as well. For this purpose, exploratory factor analysis of findings of the research data obtained from 323 employees of an organization in this work subjected to nonparametric Spearman rank correlation test, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H test provide significant results in the relation to the variables applied in the investigation model. There was found a significant relationship of employees? gender, age, education, working time in the organization with the perception of justice and job satisfaction; and of the levels of organizational justice perception with job satisfaction (including internal and external job satisfaction). There was not found a significant relationship between socio-demographic variables, employees? marital status, place and title in the organization and the organizational justice perception and the levels of job satisfaction.