2000 yılından sonra Rusya'nın Ortadoğu politikası
Middle East policy of Russia after 2000
- Tez No: 332000
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI ERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, SSCB, Rusya Federasyonu, Boris Yeltsin, Vladimir Putin, Middle East, USSR, Russian Federation, Boris Yeltsin, Vladimir Putin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ortadoğu, tarihin hemen hemen her döneminde stratejik konumundan dolayı büyük güçlerin hakim olmaya çalıştığı bir bölge olmuştur. Bu bölge jeopolitik konumu nedeniyle geçmişte birçok mücadelelere, savaşlara ve güç oyunlarına tanık olmuştur. 19.Yüzyılın ortalarından itibaren stratejik önemi artmaya başlayan Ortadoğu, hem Birinci Dünya Savaşı?nda, hem de İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük devletlerin birbirlerini dengeledikleri bölge olmuştur. Soğuk Savaşı dönemi boyunca ABD ve SSCB?nin birbirlerini dengeledikleri bölge olmuştur.SSCB?nin dağılmasının ardından, Yeltsin ilk başkanlığındaki yeni RF?nin iç ve dış politikasındaki sorunlardan dolayı Ortadoğu?da aktif politika izleyememiştir. O dönem küresel anlamda rakipsiz hale gelen ABD, Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünyada tek taraflı politika izlemiştir. Yeltsin?in ikinci başkanlık döneminde siyasi ve ekonomik açıdan kısmen toparlanan RF, Ortadoğu?da yeniden etkili olmaya çalışmıştır. 2000 yılında Vladimir Putin?in başkanlığa gelmesiyle siyasi, ekonomik ve askeri reformların hız kazanmasıyla özgüvenini yeniden kazanan RF, Ortadoğu?da ağırlıklı gördüğü ülkelere yönelik aktif politika izleyerek bölgede yeniden nüfuz sahibi olmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Great powers have always tried to dominate The Middle East almost in every period of the World history due to its strategic position. Because of its geopolitical position, this region witnessed many struggles, wars and power imbalancies. Moreover, The Middle East has been balanced by great powers during both First World War and Second World War. Its strategic importance began to rise in the middle of 19th century. The US and Soviet Union balanced each other during period of the Cold War.After the collapse of USSR in his first presidency due to the new RF Yeltsin could not adopt an active policy neither in domestic nor in foreign policy. İn that period USA who was globally unrivalled ,adopted a single-sided policy. Yet in his second presidency RF partially recovering politically and economically tried to prevail Middle East. After Viladimir Putin took the chair in 2000, political, economical and military improvements gained speed and RF has tried to prevail middle east contacting with the countries which have critical importance in the region.