Dinlerin insana verdiği değer(Yahudilik, hıristiyanlık ve islam örneği)
The value granted human being by religions (judaism, christianity and islam model)
- Tez No: 332006
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam, İnsan, Temel Haklar, Judaism, Christianity, Islam, Human Being, Fundamental Rights
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Dinlerin (Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam) insana bakışını tespit etmek ve bu dinlerin insana verdiği değeri göstermek tezin başlıca amacıdır. Bu bağlamda tezde Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam kaynaklarına göre insanın sahip olduğu temel haklar ile bu temel hakları tehdit eden uygulamalar incelenerek, bu dinlerin insana verdiği değer deskriptif bir şekilde ortaya konulmaya gayret edilmiştir.Tez giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında; Türk ve Yunan mitolojilerinde, Hint, Çin ve Japon Dinlerinde, Sabiilik'te ve Eski İran Dinlerinde insanın değeri ortaya konulmaya çalışılmıştır.Birinci bölümde; üç dinin insana bakışını tespit edebilmek için, insanların atası, ilk insan ve ilk peygamber olarak kabul edilen Hz.Adem prototip kabul edilerek, insanın biyolojik-psikolojik özellikleri ile yaratılış amacına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise; üç dinin insana verdiği değerin göstergesi kabul edilen ve bu dinlerin insana verdiği temel hakları oluşturan can, akıl, mal, namus ve dinin korunmasıyla ilgili haklar ve bu hakları tehdit eden uygulamalar incelenmiştir. Bölüm sonlarında, verilen bilgiler ışığında karşılaştırmalar yapılmıştır. Sonuç kısmında; Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam?da insanın biyolojik ve psikolojik özellikleriyle en üstün bir varlık kabul edildiği ve kendisine verilen temel hakların bunun bir göstergesi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is identifying the point of view of the religions (Judaism, Christianity and Islam) to the human beings. In this context in this thesis, according to Judaism, Christianity and Islam resources, basic rights that human beings have and practices that threaten those rights are being examined. Also, the value that these religions grant to the human beings is aimed to be introduced descriptively.Thesis consists of introduction and two parts. In the introduction part the value of human being in Turkish and Greek mythology, Indian, Chinese and Japanese Religion, in Sabianism and Old Iran Religions was tried to be presented. In the first part; in order to be able to identify three religions point of view towards human beings, the ancestor of the people, who is considered to be the first man and first prophet Adam was accepted as prototype and biological and psychological characteristics of people and the purpose of the creation is mentioned. In the second part, three religions faiths accepted as the indicator of the value of peoples basic rights that make up human intellect, property, life, honor and religion were examined for the protection of the rights and practices that threaten these rights.At the end of the parts, comparisons were made in the light of the given informations. At the conclusion, in Judaism, Christianity and Islam it was confirmed that human being is accepted as supreme being with his biological and psychological characteristics and the fundamental rights granted him was found to be an indication.