Son yıllarda yayınlanan televizyon reklamlarındaki dilin göstergebilim açısından incelenmesi
Television ads that have been published in recent years, through the examination of semiotics
- Tez No: 332023
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİMEN ÖZÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Reklamcılık, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Advertising, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gösterge, Göstergebilim, Göstergebilim Kuramları, Dilbilim, Reklam, İletişim, Kristal Elma Ödülleri, Televizyon Reklamları, Sign, Semiotic, Theories of Semiotics, Linguistics, Advertisement, Communication, Crystal Apple Awards, Television Advertisement
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Reklam, tüketicinin ilgisini çekmek ve ihtiyaçlarını karşılamasında seçim yaparak ikna olmasını sağlamak için tanıtımı yapılan ürünle ilgili yaratıcılık faaliyetlerinden oluşur. Yeryüzünün muhtelif yerlerinde XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren televizyona hâkim olan reklam; çeşitli işaretler, sesler, mimikler, jestler, hareketli resimler, albenili görüntüler, karmaşık ya da eğlenceli söz dizimleri, sanatlı sözcük oyunları vb. yollarla üreticilerin sihirli değneği haline gelmiştir. Televizyon reklamlarının oluşumunda bilim ve estetikten yararlanılırken, reklamın kendisi ticari bir ereğe sahip olduğu için kimileri tarafından aldatmaca, kimileri tarafından ise birer sanat eseri varsayılır. Bu denli tartışmaları bünyesinde barındıran reklamlar, disiplinler arası niteliğe sahip göstergebilim aracılığıyla incelenmiş; ayrıca reklamların taşıdıkları farklı gizlerin bu çalışma vasıtasıyla okuyucu / izleyen tarafından anlamlandırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Advertisement, consist of genius activities in order to interest the consumer and provide to persuade the consumers supply with their requirements by selecting, which is related to product of commited promotion. Advertisement, which is dominated the television since the second period of XIX th century in surface of several areas, become the humans of magic wand in some ways such as various symbols, sounds, mimics, gestures, moving pictures, alluring images, sophisticated or enjoyable syntaxes, artful puns. Despite in the development of television advertisements, were benefited from science and esthetics, and it was suppossed as one each artwork by some peoples and it was supposed as a shiftiness by the other peoples, because of the advertisement has an aim itself. Linguistic components which is keystone of shelterer such an argument advertisements and explain the meaning of holds in their mysteries, are searched in this work through semiotics, which has point between the disciplines.