Bazı karayosunu türlerinin antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi
Determining antimicrobial activity of some mosses
- Tez No: 332238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA ARTAN ONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, bryofit, disk difüzyon metodu, MİK, Antimicrobial activity, bryophyta, disk diffusion method, MIC
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada 5 farklı bryofit türünün (Dicranum scoparium Hedw., Racomitrium canescens (Hedw.) Brid., Neckera complanata (Hedw.) Hub., Isothecium myosuroides Brid., Chilochyphus polyanthos (L.) Corda) antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon ve minimal inhibisyon konsantrasyonu belirlenmesi metotları kullanılarak araştırılmıştır. Bu çalışmada bitkilere ait ekstraktlar maserasyon yöntemi ile 5 farklı çözücü kullanarak (etanol, metanol, dH2O, aseton, kloroform) 30 0C ve 40 0C sıcaklıklarda 2, 3, 4 ve 5 saat sürelerde elde edilmiştir. Çalışmada kullanılan ekstraktlar Proteus mirabilis 235 ve Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 suşları üzerine yakın etki göstermişlerdir ve bu iki bakteri bryofit ekstraktlarına karşı duyarlı olarak belirlenmiştir. Ancak Candida albicans ATCC 26231 suşu üzerinde hiç etki tespit edilmemiş ve bu suş en dirençli suş olarak belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
In the study, the antimicrobial activity of five different bryopyhtes species (Dicranum scoparium Hedw., Racomitrium canescens (Hedw.) Brid., Neckera complanata (Hedw.) Hub., Isothecium myosuroides Brid., Chilochyphus polyanthos (L.) Corda) was determined as a function of disk diffusion and minimal inhibition concentration methods. The plant extracts were prepared with five solvents (ethanol, methanol, acetone, chloroform and distile water) at 30 0C and 40 0C temparatures at 2, 3, 4 and 5 hours extraction period. The bryophytes extracts were showed similar effects on Proteus mirabilis 235 and Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, and these bacteria identified as sensitive. However the extracts did not show any antimicrobial activity on Candida albicans ATCC 26231, because of this situation Candida albicans ATCC 26231 was determined as the resistant strain.