Türkiye'nin nükleer enerji politikaları ve Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali
Turkey's nuclear energy policies and Mersin Akkuyu Nuclear Power Plant
  1. Tez No: 332462
  2. Yazar: GÜLÇİN BAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEÇİL TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, Energy, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Nükleer enerji, Nükleer enerji politikaları, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Energy, Nuclear energy, Nuclear energy policies, Mersin Akkuyu Nuclear Power
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Artan nüfus ve gelişen teknoloji ile birlikte enerjinin kullanımı ve enerjiye olan bağımlılık her ülkede artış göstermiştir. Bunun sonucu olarak fosil yakıtların rezervleri azalmış, dönem dönem enerji krizleri yaşanmış ve alternatif enerji kaynaklarına yönelinmiştir. Bu alternatif enerji kaynaklarından biri de nükleer enerji olmuştur. Nükleer enerji elde edebilmek amacıyla kurulan nükleer santraller yüksek maliyet ve radyasyon yayma riski gibi olumsuzluklarının yanısıra, enerji elde edilmesi esnasında çevreye zararlı gazlar yaymaması ile dikkat çekmiştir. Pek çok ülke tarafından yapılan veya yapımı planlanan nükleer santraller; yaşanan santral kazaları ile tartışmalı hale gelmiştir. Bazı ülkeler bu kazalar sonucu nükleer güç santrallerinden vazgeçerken; bazı ülkeler ise artan enerji talebini karşılama zorunluluğunu öne sürerek nükleer santrallerini işletmeye devam etmişlerdir. Türkiye?nin de gelişen ekonomisi ve artan nüfusuyla birlikte enerjiye olan talebi yıllar itibariyle sürekli olarak artmıştır. Yenilenemeyen enerji kaynakları bakımından zengin rezervlere sahip olmayan Türkiye; yenilenebilir enerji kaynaklarından da ekonomik nedenlerle yeterli ölçüde yararlanamamış ve enerji dışa bağımlı hale gelmiştir. Özellikle doğal gaza ve doğal gazda Rusya?ya bağımlılık Türkiye?yi alternatif enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Bu kaynaklar içerisinde nükleer enerji gerek elektrik enerjisinde sağladığı yüksek verim, gerekse nükleer teknolojiye açılan kapı olması nedeniyle Türkiye?nin uzun süre enerji politiklarında yer edinmiştir. İlk olarak 1960?li yıllarda gündeme gelen nükleer güç santrali kurma girişimi günümüze kadar zaman zaman gündemden düşmekle birlikte pek çok kalkınma planında ve hükümet programında yer almıştır. Son olarak Rusya ile yapılan anlaşma ile Mersin Akkuyu?da nükleer güç santrali kurulması için çalışmalar başlamıştır. İnşaatına 2013 yılı Aralık ayında başlanması planlanan Mersin Akkuyu nükleer güç santrali; Türkiye?nin ilk nükleer güç santrali olmasının yanı sıra taşıdığı özelliklerle dünyada da bir ilk konumundadır.
Özet (Çeviri)
The dependence on the energy and its use has increased in every country due to the increasing population and advanced technology. As a result of it, the reserves of fossil fuel have decreased, several energy crises have occurred from time to time and the alternative energy sources have been on the focus. One of these alternative energy sources is nuclear energy. The nuclear power plants, which were built in order to get nuclear energy, have attracted the attention thanks to some disadvantages such as its high cost and emission of radiation while they do not radiate harmful gases towards environment. The nuclear power plants that have already been and are planned to be constructed by a number of countries have become problematic because of the power plant accidents. On one hand some countries have abandoned the nuclear power plants owing to the accidents mentioned above, on the other hand some other countries have continued to operate the nuclear power plants by claiming the necessity to meet the increasing demand on energy. The energy demand of Turkey has substantively increased year by year together with its developing economy and increasing population. Turkey, which does not have rich reserves as to renewable energy sources, has not made use of the renewable energy sources sufficiently on account of the economic reasons and the energy has become dependent on outside sources. Especially the dependency on natural gas and Russia in respect of natural gas has made Turkey seek for alternative energy sources. Among these sources, nuclear energy has taken a place on the energy policies of Turkey for a long time since not only it is of great efficiency in electric energy but also it is the door opened towards the nuclear technology. The attempt to build nuclear power plant, which was on agenda in 1960 for the first time, has sometimes lost its popularity on the agendas while it has been included in a number of development plans and government programs. Ultimately the works have been started for building the nuclear power plant in Akkuyu in Mersin by means of the agreement concluded with Russia. The nuclear power plant in Akkuyu in Mersin, whose construction was planned to begin in December 2013, is the first nuclear power plant in Turkey as well as it is of first rank throughout the world due to its characteristics.