Yapılandırılmış finansman modeli olarak sukuk ve proje finansmanında kullanımı
Sukuk as a structured finance model and usage of sukuk in project finance
- Tez No: 332466
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT AYPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırılmış Finansman, Proje Finansmanı, Faizsiz Finansman, Sukuk, Kira Sertifikası, Structured Finance, Project Finance, Sukuk, Lease Certificate
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, İslami finansmanın en hızlı büyüyen alanı olan ve faizsiz finansmanın gelişimi açısından da büyük önem taşıyan sukukun yapılandırılmış, alternatif bir finansman aracı olarak kamu ve özel proje finansmanında kullanımına ilişkin ilkeler ve yapılar ile pratik işlemsel konuların incelenmesidir. Bu amaçla, konuyla ilgili literatür ve mevzuat taraması yapılmış, genelde İslami finansman, özelde ise sukuk uygulamasının gelişimi incelenmiş ve uluslararası uygulamalar çerçevesinde, Türkiye mali piyasaları açısından proje finansmanı amacıyla sukuk uygulamasının etkinliği değerlendirilmiştir. Genişleyen varlık tabanı, güçlü performansı, ağırlıklı olarak dini hassasiyete sahip yatırımcıların ötesinde tüm yatırımcılar nezdinde öneminin artması, yeni ve mevcut pazarlarda faizsiz sigortacılık sisteminin artan potansiyeli, İslami fon yönetimi endüstrisinin güçlü potansiyeli ve kapsamlı İslami finansal altyapının gelişimi gibi bazı önemli gelişmeler neticesinde, küresel finansal sistemde faizsiz finansmanın önemi giderek artmaktadır. Proje finansmanının da faizsiz finansman kavramına ve felsefesine oldukça uygun bir fon kullanım alanı olduğu gerçeği düşünüldüğünde, kalkınma hedefleri ve makro ekonomik dengeler çerçevesinde, ihtiyaç duyulan finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve alternatif finansman kaynaklarına ve ürünlerine imkân tanınması amacıyla sukuk ya da kira sertifikası ihracının büyük önem arz ettiği düşünülmektedir. Konuya ilişkin yasal altyapının tamamlanması ve belirsizliklerin de ortadan kalkmasıyla önümüzdeki dönemde uluslararası piyasalara paralel olarak Türkiye mali piyasalarında da sukukun öneminin artması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is the evaluation of sukuk, the most important tool of the Islamic finance, as a structured, alternative financial instrument in context of the project finance. In this regard, after literature and legislation review, development of Islamic finance, especially sukuk is handled and the efficiency of sukuk in Turkish financial markets is assessed. After some important developments, such as widening asset base, high performance, importance for all investors, popularity of interest-free insurance, high potential and building of comprehensive Islamic infrastructure, interest-free finance plays a greater role in the global financial system. Being considered that the project finance is suitable for the use of funds, in the framework of development goals and macroeconomic balance, it is believed that issuing sukuk is important to diversify needed sources and instruments of financing. Related legislation efforts to eliminate uncertainties will also add to this process and in parallel with the international markets, sukuk will gain importance in Turkish financial markets.