Yayın kuruluşlarında çalışan tüketicilerin, reklam ve tutundurma faaliyetlerinden etkilenme durumları ve bir uygulama
Publication care employee consumers, advertising and promotion effect of operations and an application
- Tez No: 332468
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN PARILTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kavram, Pazarlama, Reklam, Tüketici, Concept, Marketing, Advertising, Consumer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tüm Sektörlerde, Yaşanan değişimler, politik-ekonomik gelişmeler, bu gelişmeler sonucunda yapılan hukuki düzenlemeler, uluslar arası ilişkilerin değişmesi, artan rekabet her alanda modern pazarlama anlayışına yönelmeyi gerektirmiştir. Tüm bu gelişmeler sonucunda basit reklamcılık fonksiyonları yerini daha komplike faaliyetlere bırakmıştır. Tüketiciye sınırlı ürünlerin sunulması, yerini tüketici odaklı, onların beklentilerinin takip edildiği, ürünlerin çeşitlendirildiği, farklı mal ve hizmetleri bırakmıştır.Bu bağlamda, pazarlama, karar değişkenleri, önem kazanmış ve fiyatlama kararlarında, dağıtım ve tutunma faaliyetlerinde, uygulanması kararlaştırılma, programlar, özellikle reklamcılık sektörü için, önemli stratejiler haline gelmiştir.Bu araştırmada amaçlanan yeni pazarlama anlayışının ürettiği ve günümüz işletmeleri için önemli ve vazgeçilmez bir unsur haline gelen reklamların iki farklı tüketici gurubu arasında nasıl bir tercih ve ürün seçimi ortaya koyduğunu tespit etmektir.Bu çalışmada bir yayın kuruluşunda iki farklı departmanda çalışan tüketicilerin eğitim, cinsiyet ve gelir durumuna göre, reklamlardan etkilenme düzeyleri ve reklamların satın alma kararlarındaki rolü anket yoluyla tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonucu, göstermiştir ki, Dış yayınlarda çalışanların reklam departmanında çalışanlara oranla, reklamlardan etkilenme düzeyleri daha yüksektir.Oluşturulan reklam puanlarının yayıncı kuruluşta çalışılan birimlere göre farklılık gösterip göstermediği, Ürünler Hakkında Bilgi Sahibi Olma, Reklamların Ürün Aldırmaya Etkisi ve Toplam reklam puanlarının Dış Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nda çalışan personelde Reklam Tasarım ve Tanıtım Dairesi Başkanlığı'nda çalışan personele göre anlamlı derecede yüksek olduğu, bireyleri alış verişe yöneltme ortamlarının personele göre tercih farklılığı yaratmadığı saptanmıştır. Ayrıca Oluşturulan reklam puanları bakımından personelin Reklamlardan Etkilenme, Ürünler Hakkında Bilgi Sahibi Olma, Reklamların Ürün Aldırmaya Etkisi ve Toplam reklam puanlarının cinsiyete ve medeni duruma göre farklılık göstermediği saptanmıştır.Bu çalışmada elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programı ile değerlendirilmiş, verilerin normallik testi sonucunda normal dağılmayan değişkenlerde, guruplar arası farklık incelenirken, ikili gurupların karşılaştırmasında Mann Whitney U Testi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This articles main point is how experienced changes, political-economic developments, the legal regulations as a result of these developments, changes in international relations, increasing competition in every field of all sectors, shape the modern marketing concept. As a result of these developments, activities, leaving more complicated than a simple place advertising functions. It provides limited consumer products, consumer-oriented place, their expectations were followed up, diversified products, different goods and services left in advertising arena.In this context, marketing decision variables have gained importance. In addition pricing decisions, distribution and retention activities, implementation of the agreed programs, especially for the advertising industry, have become important strategies.In this study, and todays businesses is intended to produce a new marketing concept which has become an important and indispensable element of the ads in two different consumer group is to determine how to put out a profile, and product selection.In this study, two different departments working in the establishment of a broadcast are considered in terms of consumer education, gender and income according to the state.The role of advertising exposure levels in the purchase decision and that the ads have been identified through a questionnaire. The results of the study show that compared to outer publications employees working ad department, advertising exposure levels are higher.Organizations which are created by working publisher ad units show difference in scores, to have information about products, ads that do not care product advertising scores of Impact and workers at the Department of Foreign Publications Office of the Department of Advertising Design and Advertising Agency is significantly higher than the staff. According to staff members go shopping environments preferred orientation was found not make the difference. In addition, the staff in terms of points generated advertising Influence, have information about products, ads that do not care Impact of Product and Total advertising scores were not differ according to gender and marital status.The data obtained, which is in this study were evaluated with SPSS 15.0 software, the data normally disintegrate as a result of normality test variables, examining differences between groups, Mann-Whitney U Test were used for comparison of two groups.