İhracatta vergi iadesi
Tax refund on export
- Tez No: 332500
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Maliye, Economics, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi İadesi, Uluslararası Ticaret, Küreselleşme, İhracat, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Tax Refund, International Trade, Globalization, Export, Value Added Tax, Private Consumption Tax
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Küreselleşme süreci günümüzde tüm hızıyla devam etmektedir. Uluslararası ticaret küreselleşmeye, küreselleşme de uluslararası ticaretin gelişmesine neden olmaktadır. Küreselleşen dünyada devletler ihracatlarını geliştirmek için ihracat teşvikleri vermekte ve çeşitli vergi politikaları izlemektedirler. Uluslararası ticarette, ticarete konu olan eşyaların vergilendirme hakkı, varış ülkesi prensibine göre varış ülkesinindir. Bu nedenle ihracat eşyasına yüklenilen vergiler iade edilmektedir. Vergi iadesi müessesesi günümüzde ihracatı teşvik etmekle birlikte haksız kazanç elde etmek için istismar da edilmektedir. Çalışmamızda uluslararası ticaretin gelişimi, ihracatta vergi iadesinin hangi durumlarda gerçekleşebileceği ve vergi iadesi müessesesinin istismarının nasıl engellenebileceği açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The process of globalization continues to develop at full speed. International trade leads to the development of globalization, and therefore globalization leads to the development of international trade. In the globalizing world, states provide export subsidies to promote exports and follow various tax policies. In international trade, the right of taxation of the tradable goods belongs to the country of destination according to the principle of country of destination. For this reason, taxes on export goods are refunded. Although tax refund offices promote exports, they are now being abused in order to gain unfair income. This study explains the development of international trade, in which cases taxes are refunded, and how to prevent the abuse of tax refund offices.