Etnik farklılık, kendini anlamlandırma ve göç: Denizli'ye doğudan göç eden kadın ile batıdan göç eden kadının kimlik ve cinsiyet deneyimleri
Etnic difference, signification herself and migration: The indentity and sexuality experiences of women who have immigrated to Denizli from the east and the west of Turkey
  1. Tez No: 332594
  2. Yazar: EVİN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TÜZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen Kadın, Etnik Farklılık, Migration, Migrant Women, Etnic Difference
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metodoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sosyo-kültürel bir hareketlilik olarak göç olgusunu ve bir göçmen toplumunun in?asında kadın aktör temelinde değerlendirmeyi amaçlayan bu çalı?ma Türkiye'de ya?anan göç hareketi ile birlikte birçok göçmen Türkiye'nin i? olanakları yüksek olan metropollerine yerle?mi?lerdir. Bu ?ehirlerarasında Denizli?de bulunmaktadır. Ya?anan göç dalgası ile birlikte Denizli'ye hem Doğudan hem de Batıdan birçok göçmen gelmi?tir. Bu çalı?manın amacı ise genel olarak erkeklerden ziyade kadınların göç sürecinden nasıl etkilendiklerini, göçle gelen dı?lanmı?lık hissini nasıl atlattıklarını, kendilerini yerli ya da diğer göçmen kadınla kıyaslama yollarının ne olduğunu ve kendilerinde eksik gördükleri noktaları nasıl telafi ettiklerini ortaya çıkarmaya çalı?maktadır. Tezin iddiası ise; Göçmen Kürt kadınları ile Göçmen Türk kadınlarını ?öteki? olarak kılan bu süreç içerisinde, kadınların, etnik kimliğine bağlı kalarak kendini aktif olarak yeniden tanımlamaktadır. Bu amaçla gettolarda ya?ayan göçmen 200 kadın ile anket çalı?ması yapılmı? ve 10 tane göçmen Kürt kadını ile 10 tane göçmen Türk kadını ile yarı yapılandırılmı? derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak görü?meler yapılmı?tır. Bu çalı?ma toplumda dezavantajlı konumda olan kadınların önemli bir kesimini olu?turan ve göç yoluyla Denizli kent merkezine yerle?en Doğulu ve Batılı kadınların bir kısmının hayat ko?ullarını ve hayatı kendi gözlerinden nasıl anlamlandırdıklarını ortaya çıkarmaktadır. Göç süreci bireylerin kültürel ?okla kar?ı kar?ıya gelmelerine neden olmaktadır. Özellikle Doğulu kadınların çoğunun Türkçeyi bilmemesi, kapalı bir toplum yapısı içerisinde ya?amaları, onların bu yeni durumdan nasıl etkilendiklerini bir problematik haline getirmektedir. Özellikle dil bilmeme ve Doğunun hayat tarzının farklı olması nedeniyle yeni gelinen yerde dilin farklı ve sosyal ya?antının apayrı olduğunu gören göçmen kadını kıyas yoluyla bir sosyalizasyon sürecine girmi? bulunmaktadır. Batıdan göç eden kadının ise böyle bir problemi olmadığı için kente sosyolizasyon süreci daha az zaman almaktadır. Ama dil bilmeme bir kenarda dursun her iki göçmen kadının da daha farklı problemlerle kar?ıla?tıkları gün yüzüne çıkıyor. Bu problemler çerçevesinde kadının“kendisi olma”ve“kendisi gibi davranma”sorunsalı ortaya çıkmaktadır. Tezin amacı bu sosyalizasyon sürecinde göçmen kadının kendini nasıl tanımladığı ve ötekiyle arasındaki farkın ne olarak gördüğünü ayrıca sosyalizasyon sürecinde Batıdan göç eden kadın ile Doğudan göç eden kadının baskı araçları ve kendini tanımlayabilme yetisinin ne olduğu ortaya konulmaya çalı?ılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to approach women actor in emigration society and emigration which is a socio cultural movement.With the movement of emigration in Turkey, lots of emigrant settled down the big cities which have lots of job opportunities.Denizli is one of them.With the wave of emigration, a lot of emigrants came to Denizli both from the west and east.The aim of this study is to find:the way how emigration effected women,how they beat the feeling of being the other,how they compare themselves with other women who are not emigrants and how they atone their lack.And the claim of this thesis is that:emigrant Turkish women and emigrant Kurdish women re-define themselves and they do it with that they stick to their ethnicity.With this aim, a survey was conducted with 200 women who live in ghettos.And by using half configured interview method,10 emigrant Turkish women and 10 emigrant Kurdish women were had a talk with.This study shows that the women who moved into the centre of Denizli from each east and west side of the country make up important part of the disadvantaged women in society and it reveals that how they describe life.With emigration, individuals came across with a cultural shock.Especially lots of women from the east don?t know Turkish and their living conditions in a closed society make this situation a problem.Before emigration women couldn?t use their rights for education and because of this reason, socially, they are not equal with other people.And because of the same reason they couldn?t learn Turkish.Because of the fact that they don?t know the language and lifestyle difference between the west and the east, women see that the place that they came is socially different .And so they find themselves in a socialization progress.The women who came from the west don?t have such a problem so their socialization progress takes less time.Lack of language is a problem but each emigrant women have much different problems,too.Their problems are the lack of being herself and acting like herself.The goal of the thesis:how the emigrant women define herself,how they see the difference between them and the others,what kind of impreesion are on the women who came from the sides of the country?.And the ability to define herself.In this thesis these problems will be tried to reveal.