Riske dayalı finansal iç kontrol sistemi ve bir model önerisi
Risk based on financial internal control system and proposal for a model
  1. Tez No: 332666
  2. Yazar: FATMA DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iç kontrol sistemi, finansal iç kontrol sistemi, süreç değerleme modeli, COSO modeli, risk yönetimi, kurumsal yönetim, internal control system, financial internal control system, process assessment model, COSO model, risk management, corporate governance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İşletmeler hedeflerine ulaşırken sayısız risk ile karşılaşmaktadır. Şirket sayısının gün geçtikçe artması, şirket yapısında meydana gelen değişimler, teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi işletmeler için önemli risk alanlarından birkaçıdır. İşletme varlığını tehdit eden bu risklerin yok edilmesi ya da en aza indirilmesi gerekmektedir. Çalışmaya konu edilen riske dayalı finansal iç kontrol sistemi işletmenin karşılaştığı risklerin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlamakta dolayısıyla işletmeler için makul bir güvence oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, işletmelerde kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını, finansal raporlamanın güvenilir olmasını ve mevzuata uygun hareket edilmesini sağlayacak bir finansal iç kontrol sistemi oluşturmaktır. Çalışmada öncelikle iç kontrol sisteminin önemli bir parçasını oluşturan finansal iç kontrol sistemine yer verilmiştir. Finansal iç kontrol sistemi risk ile ilişkilendirilerek aktarılmış ve finansal iç kontrol sistemini değerlemede kullanılan yöntemlerden COSO ve süreç değerleme modeli incelenmiştir. Çalışmanın uygulama kısmında ise; finansal iç kontrolü değerlemede kullanılan süreç değerleme modelinden yararlanarak bir anket hazırlanmış ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş ile yapılan yüz yüze görüşme yöntemiyle anket soruları cevaplandırılmıştır. Çalışmanın sonucunda ise; finansal iç kontrol sisteminin ilgili kuruluşta ölçülmesiyle elde edilen bilgiler yardımıyla bir model önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
All Business runs across numerous risks during reaching their goals. Rising a number of companies day by day, alterations in the structure of company, fast improving technology are some of risks for business. Risks that threaten existence of company must be wiped out or shorten. The subject of this study that financial internal control system makes these risks for business be administered effectively so provides for business reasonable assurance. The purpose of this study is to use resources in business effectively and efficiently, to be reliable financial report and create financial internal control system that provides move accordance with the regulations. In this study financial internal control system that is important part of the internal control system was given firstly. Financial internal control system was adapted by associating with risk and COSO that is used in assessment of financial internal control system and process assessment method was examined. In application part of the study; a questionnaire was prepared thanks to process assessment model that used in valuation of financial internal control system and through the method that meeting with a company face to face questionnaire questions were answered. At the end of the study through information that is obtained from being measured financial internal control system with related busines was put aside a model proposal.