Küreselleşme bağlamında kent dinamiklerinin kentsel dönüşüm sürecine etkisi: İstanbul örneği
The effect of city dynamics to the process of urban regeneration about globalization issue
  1. Tez No: 332817
  2. Yazar: EMİN İNANDUĞÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kentsel Dönü?üm, Küresel Kent/ Dünya Kenti, Kent Dinamikleri, İstanbul, Globalization, Urban Regenaration, Global City/World City, Urban Dynamics, Istanbul
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye`de de sanayileşme hareketleri ile birlikte hızlı kentleşme ve küreselleşme sonucu fizik mekanda önemli ölçüde değişiklikler yaşanmıştır. Bugün küreselleşmenin en önemli etkisi kentlerde yaşanmakta ve sermayenin dolaşımı ile kentler yeni boyutlar kazanmaktadır. Yaşanan bu değişimler incelendiğinde küreselleşme ile ortaya çıkan kent dinamiklerinin bu değişim ve dönüşüm sürecini etkilediği görülmüştür. Yapılan çalışma, bu gelişmeler ışığında, öncelikle küreselleşme ve kentsel dönüşüm kavramları incelenmiş, küreselleşme sürecindeki kent dinamikleri tanımlanmıştır. Bir olguyu anlayabilmek için geçmiş dönemde nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğini bilmek gerektiği düşüncesiyle kentsel dönüşümün zaman içindeki gelişiminde hangi kent dinamikleri olduğu incelenmiş ve kent dinamiklerinin günümüz kentsel dönüşüm sürecine etkisi irdelenmiştir. Bu bağlamda Türkiye`nin önemli bir metropolü olan ve küreselleşmenin etkilerinin en çok görüldüğü İstanbul kent mekanı örnek alan olarak seçilmiştir. İstanbul özelinde öncelikle küreselle?menin kent mekanına etkisi ve yol açtığı deği?iklikler saptanmı? ve xiiküreselle?me bağlamında ortaya çıkan örnek kentsel dönü?üm projeleri incelenmi?tir. Sonuç olarak ise, küreselle?menin ve bu bağlamda ortaya çıkan kent dinamiklerinin ?stanbul kent mekanını etkileyi? biçimi ve olumlu-olumsuz yanları ortaya konulmu?tur.
Özet (Çeviri)
As whole world, Turkey had some changes too in city area as a result of rapid urbanization and globalization with the process of industrialization. The effects of globalization are lived in cities at today`s world and cities had some advantages with the circulation of capital. When we analyse this changes in cities, we can realize that the city dynamics public appearenced by globalization effect the process of this. In the light of this progresses, this study firstly took a look to the notion of globalization and urban regeneration and defined the effects of city dynamics about globalization issue. To understand a fact we must know how it happens. So next step would be the urban dynamics about the process of development of city and finally the effects of urban dynamics about globalization issue were studied. ?stanbul, the most important metropol in Turkey and a city that the effects of globalization are seen, is selected as a sample. Firstly the effect of globalization and the changes made by globalization to the city area was determined in ?stanbul and the urban regenaration projects were analysed about this xivsubject. As a result, format of effection of globalization and urban dynamics to the ?stanbul city area would be shown with positive and negative parts.