Experimental analysis of the single phase pressure drop characteristics of smooth and microfin tubes
Tek fazlı akışta pürüzsüz ve mikrokanatlı borularda basınç düşümü karakteristiklerinin deneysel olarak incelenmesi
  1. Tez No: 332835
  2. Yazar: ALİ CELEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SELİM DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Microfin tube, Pressure drop, Friction factor, Single-phase flow
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada tek fazlı akışta pürüzsüz ve mikrokanatlı borularda basınç düşümükarakteristikleri deneysel olarak incelenmiştir. Test bölgesi, iç boruda ve halkakısmında su kullanılan karşı akışlı çift borulu ısı değiştiricisidir. Gerekli sıcaklık ve basınçölçümleri kaydedilmiş ve pürüzsüz ve mikrokanatlı boruya ait sürtünme katsayısı vebasınç düşümü belirlenmiştir. Deneylerde kütlesel debi 0.023 kg/s ve 0.100 kg/s aralığında değiştirilmiştir ve Reynolds sayısının basınç düşümü üzerine etkisiincelenmiştir.Deneysel sonuçlar kullanılarak pürüzsüz ve mikrokanatlı borular içinBlasius tipi sürtünme katsayısı denklemleri geliştirilmiştir. Deneysel sonuçlar pürüzsüzve mikrokanatlı borular için literatürde bulunan denklemlerle karşılaştırılmıştır.AnahtarKelimeler: Mikrokanatlı boru, Basınç Düşümü, Sürtünme Katsayısı, Tek FazlıAkış
Özet (Çeviri)
In this study, the single phase pressure drop characteristic of smooth and microfin tube are investigated experimentally. The horizontal test section is counter flowdouble tube heat exchanger with water flowing in the inner tube and cooling water flowing in the annulus. By means of experimental setup, required temperature and pressure measurements are recorded and friction factor coefficient and pressure drop of smooth and microfin tubes are determined. Experiments are conducted for mass flow rates in the range between 0.023kg/s and 0.100 kg/s and effect of Reynolds number on pressure drop is investigated. By using experimental results, Blasius type friction factor equations are developed for both smooth and microfin tubes.Experimental results for both smooth and microfin tubes are compared with correlations given in the literature.