Investigation of waste stabilization potential of a medium aged solid waste in a biorector landfill
Biyoreaktör düzenli depolama sahasında orta yaştaki atığın stabilizasyon potansiyelinin incelenmesi
- Tez No: 333127
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT T. ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Çevre Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Katı atık üretimi insan hayatının vazgeçilmez bir sonucudur. Büyük bir artış gösteren katı atık üretimi depolama sahaları ve özellikle biyoreaktör depolama alanları kullanımını kaçınılmaz kılmıştır. Çalışmalar, evsel katı atıkların aerobik ve/veya anaerobik ortamdaki depolama sahası içerisindeki nem ihtivasının kontrolü ve arttılması ile kolayca ayrışabildiğini göstermiştir. Yapılan bazı çalışmalar, biyoreaktör depolama sahalarının biyogazın geri kazanımında uygunluğunu ve maliyet açısından da verimliliğini arttırdığını ve bunun sonucunda da kaçak emisyonlarının azaltıldığını göstermiştir. Bu özellik de, enerji geri kazanımı projeleri için biyoreaktörlerin faydalı bir şekilde kullanımı için fırsat sağlamaktadır. En çok kullanılan metod ise biyoreaktör depolama sahalarını oluşturan ve atık ayrışmasını arttıran sızıntı suyunun geri devridir.Bu çalışmanın amacı, depolama sahalarından alınan stabilize olmuş atığın ayrışma evrelerinin Retrofit Biyoreaktör kapsamında incelenmesidir. Stabilizasyona uğramış olan atığın kalan ayrışma potansiyelinin incelenmesi ile atık depolama sahalarının rehabililtasyonunn geliştirilmesi hakkında önemli bir bilgiye ulaşılması açısından önemlidir. Depolama sahasından alınan belirli bir ayrışma evresinde olan atığın işletilmesi, atık içerisindeki atık ayrışma fazlarının özelliklerinin biyoreaktör kapsamındaki işleyişinin anlaşılması açısından önemlidir. Bu çalışma mevcut konvansiyonel sahaların biyoreaktör olarak işletilmesi ve vahşi depoların rehabilitasyonu açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The production of solid waste is an inevitable consequence of human life. The tremendous increase in the solid waste generation makes the use of landfills, especially bioreactor landfills imminent. Research has shown that municipal solid waste can be rapidly degraded by enhancing and controlling the moisture within the landfill under aerobic and/or anaerobic conditions. Some studies indicate that bioreactors increase the feasibility for cost effective LFG recovery, which in turn would reduce fugitive emissions. This presents an opportunity for beneficial reuse of bioreactors in energy recovery projects. The most common method of creating a land ll bioreactor is the recirculation of leachate, which enhances the degradation of waste.The objective of this study is to evaluate the waste degradation mechanisms of the stabilized waste applying Retrofit Bioreactor Concept. Determination of the further stabilization potential of stabilized solid waste is important for the development of the rehabilitation strategies. Moreover, the study using stabilized refuse provides better understanding of the rehabilitation of traditional landfills and the conversion of existing conventional landfills to operate as a bioreactor concept.
Benzer Tezler
- Çevresel tesislerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının hesaplanması
Greenhouse gases calculations from enviromental facilities
MEHMET ERDOĞAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Çevre Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA SAİT YAZĞAN
- Atık çamurun iyileştirilebilmesi için bitkisel arıtımın (fitoremediyasyon) kullanım olanaklarının araştırılması
Applicability of phytoremediation in waste sludge stabilization
CEM KÖSEOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Çevre MühendisliğiÇukurova ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ZEYNEP ZAİMOĞLU
- Kuvvetli atıkların yukarı akışlı havasız filtrelerde arıtım kinetiği
Kinetics of strong waste treatment by anqerobic upflow filters
M.ATALAY TİMUR
- Hümik asitlerin CuO nanopartiküllerinin sucul ortamdaki stabilizasyon durumuna ve algler üzerindeki ekotoksisitesine etkisi
Effect of humic acids on stabilization and algal toxicity of CuO nanoparticles in aqueous medium
EDİZ KÜMÜK
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Çevre MühendisliğiAkdeniz ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA ERDEM
- Tavuk gübresinden biyogaz üretim potansiyelinin araştırılması
Investigation of biogas production potential from chicken manure
NAZMİYE GÜL
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
Çevre MühendisliğiSüleyman Demirel ÜniversitesiÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. İSMAİL TOSUN