Hastane yönetimi, sorunları ve çözüm önerileri
Hospital management, problems and solutions
- Tez No: 333217
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık İşletmeleri, Yönetim, Yönetici, Health, Health Enterprises, Management, administrator
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tarihi gelişim içinde en eski organizasyonlardan olan hastaneler, aynı zamanda zamanımızın tipik karmaşık organizasyonlarındandır. Hastaneleri diğer organizasyonlar yanında daha önemli hale getiren bir takım özellikleri nedeniyle hastanelerin bilimsel yönetim anlayışıyla ele alınması ve yönetilmeleri gerekmektedir.Hastanelerde bir takım yönetim ve organizasyon sorunları mevcuttur. Türkiye sağlık sistemi, alt sistemi konumunda olan hastaneler için bazı sorunlar oluşturmaktadır: Hasta sevk zincirindeki bozukluk, fiziki alt yapı ile personel yetersizliği yanında bunların dağılımlarında görülen dengesizlik, etkin bir denetim ve değerlendirme mekanizmasının kurulamamış olması ve kaynak yetersizlikleri bu sorunlardan bazılarıdır.Hastanelerimizde iş bölümü ve uzmanlaşmadan yeterince yararlanılamaması, yetki ve sorumluluğun denk olmaması, iş tanımlarının ve ilişkilerinin belirsizliği, yönetime katılımın olmayışı, örgütsel çatışma ve matriks yapıdan kaynaklanan bir takım organizasyon sorunları da mevcuttur.Hastanelerdeki yönetim sorunlarının çözümü; bilimsel yönetim anlayışına sahip yöneticilerin, sağlık sisteminin her kademesinde yönetim görevine getirilmeleri ile uygulayacakları istikrarlı sağlık yönetim politikaları sayesinde mümkündür.
Özet (Çeviri)
Hospitals, one of the oldest organizations through the historical development are one of the typical complex organizations of today. Since some features enhance the importance of hospitals, they should be dealed with and managed by the scientific management approach.There are some managerial and organizationai problems in hospitals. Turkish Health System creates some problems for hospitals which are its subsystem. The disorder in patient conveyor chain, the insufficient infrastructure and personnel and their imbalence distributions, the absence of an effîcient control pnd evaluations mechanism and the insufficient resources are some of those problems.Furthermore, there are another organizationai problems like not benefıtting from labor specilization and expertness sufflciently, the imbalances between authority and responsibility, the uncertainity of job descriptions and relationships, the absence of participations to the management, the organizationai conflict and the problems due to the matrix structure.Solution of management problems in hospitals, managers have an understan-ding of scientific management, task management at all levels of the health system and implement their structures are possible thanks to a stable health care management policies.