Hâmid el-Bandırmâvî ve eseri Ukûdu'd-Durer'in tahkiki
Hâmid el-Bandırmâvî and the edition critic of his Ukûdu'd-Durer
- Tez No: 333243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİRZA TOKPUNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Tahkik, Hamid, el-Bandirmavi, Ukud, Eser, Hadith, Tahqiq, Hâmid, el-Bandirmâvî, Ukud, Ether
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma Hâmid b. Yusuf b. Hâmid Ziyâeddin el-Üsküdarî el-Bandırmâvî'nin, hadis usulü ilminin önemli çalışmalarından olan Ukudu'd-Durer fî Hudûdi `İlmi'l-Eser adlı eserinin tahkikini içerir.Hicri 12. Yüzyılda yaşamış önemli Hanefi ve Nakşi alimlerinden biri olan ve temel İslami Bilimlerle beraber bir çok farklı alanda eser kaleme alan Hamid El Bandırmavi, eserini oluşturmak için 18 adet hadis ilmine dair eseri incelemiş ve bu eserlerden yararlanarak araştırmacılara kolaylık sağlaması amacıyla hadis usulünün tarifatını alfabetik harf sırasına göre düzenlemiştir .Bandırmavi'nin bu eseri,hadis usulünün tarifatını alfabetik harf sırasına göre düzenleyen ilk eserdir.Bu gibi önemli hususiyetlerinden dolayı seçtiğimiz ve üzerinde çalıştığımız eseri incelerken çalışmamıza iki bölüme ayırdık:Birinci Bölüm Türkçe kaleme alınmıştır ve 3 temel konudan oluşmaktadır:A) Hamid El Bandırmavi (rahmetullahi aleyh) 'nin kısa hayat hikayesi ve ölümüB) Hamid El Bandırmavi (rahmetullahi aleyh) 'nin ilmi hayatı hakkındaki temel bilgiler ve hocaları ile eserlerine ait bilgilerC) Hamid El Bandırmavi (rahmetullahi aleyh)'nin ? Ukûdü'd-dürer fî Hudûdi `İlmi'l-eser ? adlı eseri hakkındaki temel bilgiler. Ayrıca, müellifin eseri kaleme alırken uyguladığı yöntemler hakkında ve eserin nüshaları ile ilgili ayrıntılı bilgiİkinci Bölüm Arapça olarak kaleme alınmıştır. Müellifin yararlandığı kaynaklar belirtildikten sonra nüshalar arasındaki farklara değinilmiş, hadis tahriç edilmiş ve dilbilgisel hatalara işaret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of the analysis of Ukudu?d-Durer fî Hudûdi `İlmi?l-Eser by Hâmid b. Yusuf b. Hâmid Ziyâeddin el-Üsküdarî el-Bandırmâvî.Ukudu?d-Durer fî Hudûdi `İlmi?l-Eser is an important book of Hadith studies (ilm al-hadith).Bandırmavi lived in 12th century (hijri) and he was an important Nakşi and Hanafi scholar. He wrote many books related to Basic Islamic Sciences and other sciences. He studied on 18 books related to Ilm'el Hadith and wrote his book after this. In order to make research easier for researchers, he wrote down the terms of İlm'el Hadith in alphabetic order. His work is the first book that makes this in alphabetic order. We have chosen Ukûdü?d-dürer fî Hudûdi `İlmi?l-eser because of this and divided our research into two parts:First part is in Turkish and consists of three subjects:A)Short biography of Hamid El-BandırmaviB)Basic information about his scientific career, teachers and works.C)Basic knowledge about Ukûdü?d-dürer fî Hudûdi `İlmi?l-eser and its basic points. Detailed information about his style in this book and its different handwritten forms.Second part is in Arabic. After basic information about Bandırmavi's source books, we have explained differences in handwritten forms. In addition, we have analyzed a hadith and showed grammatical mistakes.