Avrupa Birliği ülkelerinde tarımsal turizm uygulamaları ve Türkiye'de gelişme potansiyeli: Yeşilköy örneği
Agrotourism applications in European Union countries and Turkey's growth potential: The case of Yeşilköy
- Tez No: 333263
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN OLGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal Turizm, Sürdürülebilir Turizm ve Kırsal Kalkınma, Kırsal Alanlarda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi, Agrotourism, Sustainable Tourism and Rural Development, Diversification of Economic Activities in Rural Areas
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 449
Özet
Tarımsal turizm Avrupa Birliği ülkelerinde üreticilerin ekonomik faaliyetlerini çeşitlendirip karlarını artırmalarında gittikçe önem kazanan alan olarak görülmektedir. Tarımsal turizmin geliştirilmesindeki en önemli neden, çiftçilerin gelirlerini artırma ihtiyacıdır. Tarım ve turizm faaliyetlerinin birleştirilmesiyle oluşan tarımsal turizm, çiftçilere yeni gelir kaynakları sunmaktadır. Öte yandan, tarımsal turizmle tarımsal alanların, tarımsal kültür ve geleneklerin korunması mümkün olmaktadır. Tarımsal turizm kırsal alanlardaki büyümeyi devam ettirecek alternatif bir faaliyet olarak düşünülmektedir.Tarımsal turizm Avrupa Birliği'nde kırsal alanlarda büyüyen bir sektördür ve çiftliklerde sunulan bir tatil şeklidir. Aynı zamanda ziyaretçilerin çiftlik işlerine yardım etmelerini de içermektedir. Avrupa Birliği politikası kırsal alanlarda yaşam kalitesini artırmak ve tarımsal turizmle ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi konusunda yoğunlaşmaktadır. Tarımsal turizm kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına yararlı bir sistem olarak görülmekte ve sürdürülebilir kalkınmanın çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları arasında bir denge sağlamaktadır. Bu nedenle, Avrupa Birliği ülkelerinde tarımsal turizme güçlü bir devlet desteği bulunmaktadır. Böylece, Avrupa Birliği çiftçilere tarımsal turizme katılarak tarımsal üretimin yanı sıra ek bir gelir sağlamaları için teşvikler yaratmaktadır.Türkiye Tarımsal turizm açısından zengin bir potansiyele sahip olmakla birlikte, tarımsal turizm ile ilgili etkinlikler yakın zamanda gelişmeye başlamıştır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'nin tarımsal turizm potansiyelini Yeşilköy özelinde incelemektir. Ayrıca, yöre halkının tarımsal turizm faaliyetlerine karşı istekliliğini ve Avrupa Birliği'ndeki uygulamalar çerçevesinde Yeşilköy'ün tarımsal turizm kapasitesini incelemeye çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Agrotourism has a growing importance and increasing popularity in diversification of economic activities in rural areas and increasing incomes in European Union countries. Agrotourism, by combining agriculture and tourism, offers new sources of income for farmers. On the other hand, agrotourism helps to protect agricultural lands, agricultural culture, and traditions. Agrotourism is considered to be a potential alternative for continuation of development in the rural areas.Agrotourism is a developing sector in many rural areas in the European Union and is a type of vacation offered in agricultural farms. The visitors help farm activities during their visits. The policy of the European Union focuses on enhancing the quality of life in rural areas and promoting diversification of economic activities with agrotourism. It is also seen as a useful system for sustainable development of rural areas. It provides a balance between environmental, economic, and social dimensions of sustainable development. Therefore, there is particularly strong government support for agrotourism in the European Union countries. Consequently, the European Union has incentives for agrotourism to create an additional income for producers.Although Turkey has a great potential for agrotourism, agrotourism activities has started to improve recently. The objective of this research is to examine Turkey?s agrotourism potential taking Yeşilköy as the case. Also, willingness of producers living in Yeşilköy and the feasibility of agrotourism in Yeşilköy has been analyzed within European Union applications framework and some proposals have been given.